Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pojk- och flickkläder olika stora

Kläder till små flickor är ofta trängre än de till pojkarna, trots att samma storlek anges. Det är passformen som kan skilja sig, hävdar de stora klädkedjorna. Men på nätet väcker ämnet heta känslor och stark debatt.

Bloggaren Jennie blev uppmärksam på hur mycket storlekarna på barnkläder kan skilja sig när hon skulle handla till sin son på Lindex. På pojksidan räckte det med storlek 110, men på flickplaggen behövde han 116 eller 122.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Pojkkläderna har mer rörelsevidd eftersom de busar på ett annat sätt, upplyste expediten.

"Smakfull förklaring tycker jag: Välkommen till Lindex, våra flickkläder har inbyggd rörelsebegränsning. (Perfekt ju, så att inte tjejerna får för sig att busa runt på ett pojkaktigt sätt)", skrev Jennie på sin blogg.

Inte exakt samma
Inlägget startade en kritikstorm på nätet, många upprördes över det skeva genusperspektivet och berättade om liknande erfarenheter.

Från Lindex medger man att vissa barnplagg inte har exakt samma mått.
– Vi har ju olika passform på våra olika kollektioner. Hur mycket som ska skilja däremellan är något som vi ständigt jobbar med i vårt utvecklingsarbete, säger Kristina Hermansson, informationsansvarig på Lindex.

Enligt Hermansson följer man de allmänna rekommendationerna från branschen. Men vissa plagg får en nättare passform, beroende på material och modegrad.
– Ett annat skäl till att plaggen kan skilja sig åt är att vi samarbetar med många olika leverantörer, säger Hermansson.

Stumt och löst
På H & M framhåller man att grundmåtten alltid är desamma för flick- och pojkplagg.
– Pojkkläder är alltså inte större överlag. Utgångspunkten är att plaggen ska vara funktionella och moderiktiga, men sedan spelar saker som passform, funktion och kvalitet in, varför olika plagg i samma storlek kan uppfattas olika, säger Håcan Andersson på pressavdelningen.