Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Cletus Nelson Nwadike, Mara Lee och Lyra Ekström Lindbäck är några av de som medverkar.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Poesi och politik på årets festival

  Poesins förhållande till makten utforskas när det är dags för Göteborgs poesifestival. Nästa år firar de 30-årsjubileum.

  Valåret inspirerade kvartetten bakom Göteborgs poesifestival när årets tema makt spånades fram. Någon oroade sig för att det kanske skulle kännas passé så här närmare två månader efter valet, men de enades om att ämnet alltid är angeläget.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Att det skulle bli så aktuellt som det har blivit med Sverigedemokraternas intåg kunde vi inte föreställa oss, säger Sofia Gräsberg som arrangerar tillsammans med Linn Hansén, Johan Lindblom och Sabina Ögren.

  Makt och maktlöshet

  De har bjudit in ett tiotal poeter som de tycker anknyter till temat, och frågan om hur poesin förhåller sig till makt och politik ska löpa som en röd tråd genom uppläsningarna och seminarierna. Sofia Gräsberg nämner Johan Jönson som i tjocka böcker berör frågor om makt och maktlöshet.

  - Han tar upp hur det är att jobba i tunga vårdyrken och beskriver inte sig själv som någon bra människa. Det är poesi som är både jättehemsk och grov och modig, vacker och rik. Han är en poet som fått ett genombrott genom att öppet prata om den snedfördelning som finns i dagens Sverige, säger hon.

  En gäst hon själv ser fram emot lite extra är Leslie Kaplan från Frankrike. Den USA-födda författaren jobbade under många år på fabrik och debuterade 1982 med Överflödet – fabriken, en diktsamling om tillvaron där.

  - Den är den enda som finns på svenska och jag har läst den många gånger och har varit tagen varje gång. Hon beskriver fabriken som ett tillstånd. Marguerite Duras har sagt att boken ställer flera årtionden av socialrealistisk litteratur schack matt för att den är så speciell, berättar Sofia Gräsberg.

  I Göteborg ska Leslie Kaplan läsa nyskrivna dramatiserade dialoger som översatts till svenska för festivalen.

  Poeter på förlaget Tranan

  På senare år har arrangörerna lämnat över makten över den första festivaldagen, i år till förlaget Tranan som under fredagen introducerar författare från bland annat Libanon, Irak och Indien.

  - Många av poeterna från Tranan är okända här men väldigt etablerade i andra länder, som Shakir Samawi. Han har gjort stora grejer i Saudiarabien och Irak, men tvingades fly från Irak och bor nu i exil i Göteborg.

  Parallellt med årets evenemang planerar arrangörerna för nästa års trettioårsjubileum. Inga namn är klara än men både Patti Smith och Leonard Cohen står på önskelistan.

  - Tanken är att det ska bli ett storslaget fyrverkeri. Eftersom det är en så gammal festival vill vi återknyta med det som har varit, men också bjuda på något nyproducerat, säger Sofia Gräsberg.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.