Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Plikta blir häftig lekpark

Riktigt häftiga lekparker, värda en utflykt. Vattenlek, djungeltema, konst och musik, natur och litteratur. Allt är möjligt när Göteborg nu börjar se över sina lekparker. Först ut är Plikta.

Slottsskogens stora lekmagnet är lekplatsen med det konstiga namnet Plikta. Den är Göteborgs mest besökta och den största. Slitaget är därefter, men det hindrar inte besökare som redan idag kommer från hela Göteborg för att uppleva parken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ingen vet riktigt hur många besökare Plikta har. Det går inte att räkna, folk strömmar in från flera olika håll. Idag har parken flera rutschkanor, kläng- och klätterredskap, gungor och gungbrädor, det finns bord och stolar för picknick, bänkar att vila på, sol och skugga. Höga backar, platt mark och litet kullar. Vad kan man mer begära?

Stadsträdgårdsmästare Helena Bjarnegård basar för ett idéarbete kring framtidens lekparker i Göteborg. Allmänheten inbjuds att ha synpunkter och komma med idéer på förändring. Själv har hon fått impulser både från andra svenska städer med lyckade exempel - Malmö och Karlstad, men också det nytänkande som finns internationellt.

- Utvecklingen går mot mer spännande och kreativa lekmiljöer, ofta för flera generationer, säger Helena Bjarnegård som hoppas på en liknande utveckling inom Göteborg.

Framför sig ser hon ett antal spännande parker i olika delar av Göteborg. Olika utformade, kanske med helt skilda teman eller inriktning som lockar människor från olika delar av staden till ett besök. Sådana mötesplatser som är värda en utflykt.

- Det ökar rörligheten i staden och kan på så sätt bidra till bättre integration, säger Bjarnegård.

I ett första skede börjar nu Park- och natur att jobba med idéerna. OM det sen kommer några pengar kan arbetet dras igång under nästa år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.