Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2

Plan befaras ha störtat

Ett norskt Hercules-plan har troligen störtat väster om Kiruna. Planet med fem mans besättning saknas sedan klockan 14:43 på torsdagen. Uppgifter om att planet hittats dementeras av Sjö- och flygledningscentralen i Göteborg.

Vid 21.30 på torsdagskvällen var planet och besättningen, fyra män och en kvinna, fortfarande inte återfunna.

De saknade officerarna är bland de mest erfarna i norska försvaret säger försvarschefen Harald Sunde till NTB.
– Det var ett manskap ombord på fyra personer och en extra officer. Uppdraget var att flyga från Evenes till Kiruna, hämta materiel och personal och flyga tillbaka till Norge, säger han.
Försvarschefen vill i det här skedet inte säga någonting om vad som kan ha orsakat ett haveri.
– Vi har inga indikationer i någon riktning. Detta är mycket robusta och nya flygplan, av de bästa som finns. Det har varit svårt att ha otur med den här flygplanstypen, säger Sunde.

Söker hela natten

Enligt Sjö- och flygräddningen har spaningsflygplan fått värmesignaturer på tre olika positioner, samt en position där en markpatrull sägs ha hittat något.
De olika positionerna ska undersökas.

– Vi kommer troligtvis att fortsätta söka hela natten om det behövs, det finns gott om resurser. Det är vädret som är problemet, säger Mattias Hansson vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Nödsignaler från planet har troligen uppfattats från Kebnekaise-området av en danska räddningshelikopter.

- Det är de första nödsignalerna som uppfattats, säger Jonas Sundin, räddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg. Vi hoppas naturligtvis att vi kan hitta planet ganska snabbt.

Värmepunkter

Ett norskt F16-plan har dessutom uppfattat värmepunkter i terrängen vid Tarfala men det är inte klarlagt vad värmen kommer ifrån – det kan vara besättningen, personal vid forskningsstationen, skidåkare eller djur.

Vid 19:30-tiden deltar två danska räddningshelikoptrar, ett norskt spaningsflygplan och två F16-plan från Norge i sökandet efter Hercules-planet som hade fem personer ombord.

Två svenska helikoptrar, en från polisen och en räddningshelikopter, tankas på flygplatsen i Kiruna.

- Det finns en stor mängd räddningspersonal från fjällräddningen och räddningstjänsterna i Kiruna och Gällivare insatsberedda, säger Sundin. Men det är ingen idé att skicka ut dem innan vi vet var planet finns.

Hercules-planet är utrustat för att kunna sända nödsignaler långt efteråt, även om det störtat.
– Det ska vara möjligt att lokalisera flygplanet i flera dagar efteråt, säger räddningsledaren Heidi Klökstad vid Huvudräddningscentralen i Nordnorge till mediebolaget NRK.

Krävande


– Arbetsförhållandena är mycket krävande. Det är både snö, regn och dimma, och delar av fjället är omöjligt att se på grund av lågt molntäcke, säger hon.
Norska räddningsmyndigheter samarbetar med sina svenska kollegor.
– Vi har både mark- och luftmanskap, och fler finns att tillgå om det skulle nödvändigt, säger Klökstad.

Sammanlagt deltar sju plan i eftersökningarna: två danska Merlin-helikoptrar. svenska Sjöfartsverkets räddningshelikopter Lifeguard 906, en svensk polishelikopter, ett spaningsflygplan Orion, som fungerar som Aircraft Coordinator, ett Hercules-plan från USA samt två norska F16-plan.

Dessutom finns två svenska Jas39 Gripen i beredskap i Luleå.

Det norska Hercules-planet var på väg från Evenäs utanför Narvik till Kiruna för att hämta två bilar när det försvann från radarskärmarna sju mil väster om Kiruna.

- Det är en omfattande sökinsats som dragits igång men planet har försvunnit i ett stort och mycket glest befolkat område, säger Kjell Enquist, informationschef vid Norrbottens regemente och informatör för Sveriges del av den stora militärövningen Cold Response som nu pågår i Nordnorge.

Den norska försvarsmakten meddelar på sin hemsida att de anhöriga till de fem som var ombord på det saknade planet har underrättats om händelsen.

– Det är oerhört dåligt väder i området, det är kraftiga vindar och snöfall, och enligt prognosen ska snöfallet tillta, säger Ulrika Hannu, informationsansvarig vid Kiruna kommun till TT.

Vindstyrkan vid högfjällsstationen Tarfala strax öster om Kebnekaise var kring 25 meter/sekund i byarna på torsdagskvällen och vinden väntas öka till 35 meter per sekund på fredagen.

Räddningstjänsten i Gällivare har åkt mot Ritsem, sydväst om Kebnekaisemassivet, med bandvagn och verktyg, medan Kiruna räddningstjänst skickat fyra fordon, skoter och bandvagn till Nikkaluokta öster om massivet.

Abisko brandvärn är förberett med bandvagn och verktyg.

Cold Response

Planet deltog i militärövningen Cold Response som genomförs i Nordnorge mellan 12 och 21 mars. I övningen deltar 16 000 soldater från 15 länder, såväl Natoländer som från så kallade PFF-länder (Partnerskap för fred) som Sverige.

Övningen handlar om fredsframtvingande operationer i kalla väderförhållanden. Övningen genomförs under norskt befäl.

Sverige bidrar med 1 500 soldater till Cold Response varav 550 personer från Norrbottens regemente ( I 19), 270 personer från Amfibieregementet (Amf 1), 160 personer från Livgardet (LG), 150 personer med åtta-tolv Gripen-plan från Norrbottens flygflottilj (F 21), 75 man från Tredje sjöstridsflottiljen med en korvett i Visby-klassen, 60 personer från Artilleriregementet (A 9), 55 personer från Göta ingenjörregemente (Ing 2) samt 65 personer från Livregementets husarer (K 3).

Hercules C-130 J är ett transportflyg som tillverkas av amerikanska Lockheed Martin.
Planet har fyra turbopropmotorer. Vingspannet är 40,4 meter.
Herculesplanet har en marschfart på 657 km/h. Marschhöjden är omkring 8 000 meter.
Räckvidden med last är 4 600 km. Det finns över 40 olika varianter av Herculesplan i fler än 60 länder. (TT-NTB)

Militärövningen Cold Response 2012 i Norge pågår den 12–21 mars. Övningen är den största som Norge genomfört på tio år. 16 300 soldater från 14 länder deltar.
Länderna som deltar är Norge, Sverige, Finland, Danmark, Kanada, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, Lettland, Tyskland, Belgien, Spanien, Irland samt USA. Även representanter för Nato deltar.
Övningarna genomförs främst på norskt territorium, främst mellan Harstad, Narvik och Tromsö. Även svenskt territorium utnyttjas.
Trupperna tränar på att agera "i ett krisområde, där trupperna ska hantera allt från högintensiv krigföring till terrordåd och massdemonstrationer" enligt det norska försvaret. (TT-NTB)

Mest läst