Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Plånboksfrågor fetheta i årets val

Sjuka och arbetslösa får mer i plånboken nästa år med de rödgrönas reformförslag. De som har jobb vinner på alliansens satsningar.

Plånboksfrågorna tar stor plats i årets valrörelse. Men inte onormalt stor, enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det har varit en ganska typisk valrörelse, säger Möller.

Han konstaterar att forskningen säger att omsorgen om den egna plånboken spelar rätt liten roll när medborgarna går till vallokalen. Men han tillåter sig vissa tvivel om att det är hela sanningen. Partistrategerna tycks inte tro att det är så enkelt.

– Om man ser hur partierna lägger upp valrörelsen så stämmer det inte, säger Möller.

Kamp om pensionär

Kampen om pensionärernas röster – 1,7 miljoner röstvilliga äldre – har lett till en budstrid. Det kan inget block bortse från. Pensionärerna blir vinnare vem som än vinner valet men de rödgröna leder för ögonblicket den matchen med utlovade 10 miljarder i skattesänkningar mot alliansen 7,5 miljarder nästa år. En skillnad på cirka 100–150 kronor mer i de vanligaste inkomstskikten 12 000 till 14 000 kronor i månaden med de rödgrönas förslag.

Många barnfamiljer, ensamstående med barn, arbetslösa och sjuka tjänar på en rödgrön regering. De flesta som arbetar, har högt taxerade villor och använder sig av rut-tjänster vinner på alliansen. Det gäller i alla fall på kort sikt eftersom alla löften som inte gäller nästa år följs av mantrat ”om ekonomin tillåter”.

En annan tydlig plånboksfråga är rot-avdraget som blir kvar vem som än vinner valet. Bra för byggbranschen och bra för dem som vill renovera hemma.

De rödgröna vill dock slopa rut-avdraget av ideologiska skäl men i stället införa ett tak för vad hemtjänsten för äldre får kosta, max 100 kronor i timmen.

Slippa skatt

Studenter är en annan väljargrupp som de båda blocken gärna vill vinna över på sin sida. I årets val är cirka 500 000 förstagångsväljare. Alliansen lovar lite mer i studentens plånbok nästa år liksom de rödgröna som också vill höja studiebidraget för studenter med barn 2012, om det finns utrymme för det.

En familj som satsar på klimatsmart hus kan också räkna sig som vinnare med de rödgrönas förslag. Om energieffektiviseringen uppgår till minst 30 procent slipper familjen fastighetsskatt i tre år. Kör familjen däremot mycket bil vinner alliansen som i motsats till de rödgröna inte vill höja bensinskatten.

Mest läst