Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Pizza - fettbomb 09

- Pizzorna är späckade med fett, säger dietisten Frode Slinde. GP Konsuments analys av åtta nybakade kebabpizzor visar att alla är för feta. Dessutom är de på tok för salta.

Ost och kebabsås, olja och animaliskt fett.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Pizzan är en måltid laddad med fett. Men hur feta är de egentligen?

- Det är ingen vardagsmat och när man väljer pizza bör man nog dela den på två personer – minst, säger Frode Slinde, legitimerad dietist och docent på Sahlgrenska Akademin, avdelningen för klinisk näringslära.

GP Konsument åkte runt till åtta pizzarestauranger och köpte kebabpizza, som är både Göteborgs och Sveriges mest populära pizza. Därefter lät vi ett laboratorium analysera näringsinnehållet.

Dagsbehovet fyllt

Analysen visar att du helst ska undvika salt ett par dagar efteråt och att varannan pizza innehåller så mycket energi att dagsbehovet för en kvinna är fyllt den dagen.

- För den som smäller i sig en hel pizza är det svårt att rätta till balansen mellan fett och kolhydrater under resten av dagen, säger Frode Slinde.

De åtta pizzorna innehöll från 1 431 till 2 260 kilokalorier (kcal). Som jämförelse kan nämnas att en ganska stillasittande kvinna mellan 31 och 60 år har ett dagligt energibehov på 1 900 kcal.

Den som funderar över pizzans innehåll när den ligger på tallriken kanske tänker att det är oproportionerligt mycket kolhydrater. Är du kanske till och med en av dem som ratar degkanterna av det skälet?

I själva verket har alla våra åtta pizzor i analysen för lite kolhydrater i förhållande till fett och protein.

Omvända proportioner

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna som förmedlas av Livsmedelsverket ska vår mat fördelat på en dag helst innehålla 55 procent av energin från kolhydrater, 30 procent från fett och 15 från protein.

Pizzan har omvända proportioner.

Det är bara proteinhalten som hamnar på ungefär rätt andel räknat på energiprocent, det vill säga hur stor andel av kilokalorierna som bör komma från protein. Annars är det precis tvärtom som gäller för måltiden: hälften av energin i pizzan kommer från fett och en tredjedel från kolhydrater.

Med bara en enda kebabpizza riskerar du att komma upp i dubbla dagsbehovet av fett.

137 gram fett

Den fetaste pizzan i GP Konsuments analys, kebabpizza med vitlökssås från Restaurang Bordet, innehöll totalt 137 gram fett.

- Det är inte så många i Sverige som äter så mycket fett som 137 gram per dag, konstaterar Frode Slinde.

I själva verket är det dubbelt så mycket som en kvinna äter enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning, och redan det är något högre än det rekommenderade intaget.

- I och med att det är så mycket fett blir också fettfördelningen konstig, konstaterar Frode Slinde.

För mycket mättat fett

Den som äter en pizza får inte enbart i sig för mycket fett i förhållande till de andra näringsgrupperna, utan också för mycket av de mättade fettsyrorna i förhållande till de omättade, enligt den balans mellan dem som förmedlas i de nordiska näringsrekommendationerna.

Dessa säger att det fleromättade fettet är nyttigare än det mättade och faktiskt kan minska risken för sjukdomar i hjärta och kärl.

Transfetter är omdiskuterade och något som är förknippat med margariner och processad mat. De naturliga transfetterna kommer från animalier och mjölkprodukter. Alla pizzorna håller sig mellan en och två energiprocent transfett. Omräknat till portionsstorlek har den som har mest transfett fem gram.

- Det får bedömas som acceptabelt, säger Frode Slinde.

För salta

Samtliga pizzor är inte bara för feta utan även för salta.

Var och en innehåller allt från det maximala dagsbehovet till det dubbla.

Rekommendationen är fem-sex gram salt om dagen och vi svenskar äter cirka tio gram per dag. Pizzorna innehöll från sju till femton gram salt.

- Ju mer salt, desto högre blodtryck får vi. Studier visar att blodtrycket sjunker med sänkt saltintag. Högt blodtryck är en stark riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar, säger Frode Slinde.

Den som vill ha koll på sitt fett- och saltintag får laga mat själv och hoppa över halv- och helfabrikat, som enligt honom är en stor källa till svenskarnas höga saltintag.

- Men kanske prioriterar man att titta på matlagningsprogram på tv framför att laga maten själv, säger Frode Slinde.

pizza

• Pizzorna köptes runt lunchtid den 8-9 oktober.

• Två kebabpizzor köptes på varje restaurang, snittvikten från dessa är den som anges som genomsnittsvikt, utan kartonger. Vi valde en restaurang i centrum och övriga i olika väderstreck runtom i Göteborg och en i Mölndal.

• Reportern ringde, som privatperson, och beställde "två kebabpizzor". När de frågade om vilken kebapizza som önskades bad reportern att få den vanligaste sorten. Samma sak gällde på frågor om vilken sås som önskades.

• Pizzorna förvarades kylda och levererades till Eurofins som genomfört näringsanalysen på pizzorna som hade numrerats från nummer ett till åtta.

• Kebabpizza är den populäraste pizzasorten efter den som beställaren komponerar själv, enligt pizzarapporten som bygger på de pizzor som beställs via internet (online).

• En kvinna med ganska stillasittande arbete bör äta runt 1 900 kcal per dag och motsvarande man 2 500 kcal per dag.

• Energiprocent beskriver hur stor andel av kalorierna från det vi äter som kommer från de olika energigivande näringsämnena fett, protein, kolhydrater och alkohol.

• Enligt Livsmedelsverket bör 50-60 procent komma från kolhydrater, 10-20 från protein samt 25-35 energiprocent från fett.

• Snittet på fettintaget bör därför ligga på runt 30 energiprocent.

• I pizzorna kommer ungefär hälften av energin från fett.

• Den största pizzan innehöll 58 procent fler kilokalorier (kcal) än den minsta. En del av förklaringen ligger i att snittvikten på de åtta pizzorna varierade från 515 gram till 859 gram.

• Den lättaste var inte den med minst energi och den tyngsta inte den med mest energi (se tabell). Exakt vad det beror på är svårt att uttyda av analysresultatet, men troligtvis har det att göra med mängden sås som ringlats på vid serveringen.

• I den totala kcal-mängden ingår bara pizzan med såsen som serverades ovanpå. Däremot varken pizzasallad eller dryck.

• Väljer du att till måltiden dricka en halv liter cola eller två stora starköl à 40 cl med 5,6 volymprocent alkohol tillkommer ytterligare kcal: 215 för colan respektive 376 för ölen.

• Försöker du rätta till näringsintaget med en pizzasallad blir resultatet att den portionen på låt säga 70 gram innehåller 108 kcal, vilket ger 80 energiprocent fett.

Mest läst