Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Pia Sundhage invald i Hall of Fame

Pia Sundhage, Magnus Wislander, Jörgen Pettersson och Roger Gustafsson finns bland de åtta nya medlemmar som i år tar plats i Göteborgsidrottens egen Hall of Fame.

Det var gott om meriterade kandidater på förslag, när juryn i veckan valde in nya legendariska stjärnor och trotjänare till Idrottsmuséets Hall of Fame på Kviberg. Några längre diskussioner behövdes inte för att hitta fyra profiler, som skrivit idrottshistoria som aktiva:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Pia Sundhage debuterade i landslaget som 15-åring och slog den avgörande straffen när Sverige vann EM-guld 1984. Hon gjorde 71 mål i 146 landskamper och sköt Jitex till fyra SM-guld. 1985 blev Pia svensk damfotbolls första utlandsproffs (Lazio) och som tränare coachade hon USA till OS-guld 2008.

Sven Friberg var en av Göteborgs första stora fotbollsstjärnor, spelade 41 landskamper 1915-1928 och var lagkapten när Sverige tog OS-brons i Paris 1924. Det året tog han även Örgryte till SM-guld.

Jörgen Pettersson var förste "riktige" göteborgare i Tre Kronor och NHL. Han spelade Canada Cup 1981, blev världsmästare 1983 och gjorde tolv säsonger i Frölunda. Under sex år i NHL blev det 435 matcher för St Louis, Hartford och Washington.

Magnus Wislander korades vid millennieskiftet till Århundradets handbollsspelare. Två VM- och fyra EM-guld, tre OS-silver och sex tyska mästerskap finns på meritlistan, precis som sju SM-guld och 384 landskamper.

På ledarsidan valdes trotjänarna Karin Larsson (Mölndals AIK, friidrott) och Karl-Eric Lindfors (BTK Linné, bordtennis) in i Hall of Fame, efter rader av förtroendeuppdrag både på nationell- och distriktsnivå.

Nya medlemmar blir även Roland Jerneryd och Roger Gustafsson.

Jerneryd var legendarisk förvaltningschef på Idrottsnämnden från 1956. Han ansvarade för byggandet och invigningen av Nya Ullevi, medverkade under 27 år som idrottsdirektör till att Göteborg blev landets ledande evenemangsstad och var pådrivande när staden fick en rad nya idrottsarenor.

Gustafsson tog över som tränare i IFK Göteborg 1990, ledde laget till fem SM-guld på sex år och genom tre framgångsrika kval till Champions League.

Den traditionella installationen av nya Hall of Fame-medlemmar sker på Liseberg 4 juli.

Mest läst