Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Petter årets producent i Cannes

Han tävlade med Resan till Fjäderkungens rike i Berlin. Nu uppmärksammas svenske barnfilmsproducenten Petter Lindblad också i Cannes.

– Jättekul att de väljer en producent som sysslar med just barnfilm, säger Petter Lindblad som låter helt överlycklig i andra änden av luren.

17 maj reser han till filmfestivalen i Cannes, som en av 24 unga lovande europeiska producenter "på frammarsch". Det är Svenska filminstitutet som valt ut producenten och nyblivne ägaren av Snowcloud Films AB att representera Sverige i European Film promotions (EFP) satsning. GP skrev senast om Petter Lindblad och danske regissören Esben Toft Jacobsen i samband med biopremiären av deras finstämda 3D-animerade fabel Resan till Fjäderkungens rike.

– Det känns superspännande och hedrande att bli vald, säger Petter Lindblad.

– Att jag brinner extra för barnfilm och animation kan ha påverkat att de valde just mig. Jag har dessutom flera internationella samproduktioner bakom mig och en fortsatt ambition att locka till mig utländska investerare till svenska projekt.

Vid sidan av sitt renodlade arbete som producent är Petter Lindblad också intresserad av att i högre utsträckning än vad som nu är fallet ena animationsvärlden i Sverige.

– Förra året höll jag i ett animationsseminarium på Filmhuset i Stockholm. Nu i maj blir det en ny sådan satsning, berättar han.

– Syftet är att stärka banden animatörer emellan. Så att vi inte bara jobbar för oss själva utan tillsammans.

Som producent på danska Copenhagen Bombay och svenska dotterbolaget CB Sverige AB har Petter Lindblad profilerat sig på animationsprojekt för barn och unga. Just nu arbetar han med att utveckla två nya berättelser tillsammans med Maria Avramova från Bulgarien som studerat animerad film på konstfack: novellfilmen Lea & skogspiraterna och långfilmen Benny and the Kids. Förutom sagan om Fjäderkungen med tillhörande dataspel, ligger han bland annat också bakom den animerade långfilmen Äpplet & masken.

– Jag hoppas att resan till Cannes ska ge mig nya kontakter inte bara inom animationsbranschen. Jag ser till exempel många spännande synnergieffekter mellan animation och live-action-världen och hoppas kunna nätverka kring det.

I femton år har det europeiska producentsamarbetet pågått. Bland tidigare svenska producenter som skickats att nätverka i Cannes kan nämnas Erika Wasserman (2013), Mimmi Spång och Rebecka Lafrenz (2011), Erik Hemmendorff (2009) och Lena Rehnberg (2005).

Mest läst