Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Petra Mede leder schlager-EM

När Sverige för femte gången står värd för schlager-EM har lotten fallit på komikern Petra Mede att leda tävlingen.Hon ska ensam leda sändningarna från Malmö.

-Människan föds och dör ensam och i mitt fall så leder man tydligen även eurovision ensam. Man vet ju aldrig vad som kan hända men som det ser ut nu är jag den enda, sade Petra Mede vid måndagens pressträff.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


Vill överraska

Hon berättade att hon aldrig tvekade att tacka ja och att hon tar privatlektioner för att förbättra sin engelska. Vad gäller upplägget lovade hon att vad som helst kan hända.

-Jag tror att i mig finns det alltid en liten vilja att göra något som överraskar men säger jag det nu är det ingen överraskning.

När SVT:s schlagergeneral Christer Björkman presenterade henne gjorde han det så här:

-Hon är humoristisk men dramatisk. Full kontroll men varm, och empatisk. Überelegant men också vanlig. Erfaren men också fullständig oförutsägbar. Älskad men också kontroversiell.


Ingen humorshow

Petra Mede har tidigare lett Melodifestivalen 2009 och Guldbaggegalan 2011 och 2012. Hon har dessutom lett gaygalan och haft en egen pratshow i TV 3. Att leda schlager-EM är ett styvt jobb. Medes uppgift är att guida drygt 100 miljoner tv-tittare i hela Europa genom tävlingens snåriga röstningsregler (nej, man får fortfarande inte rösta på sitt eget land), presentera 39 deltagande artister på tre språk och, förhoppningsvis, vara rolig medan hon gör det. Men någon humorshow ska det inte bli.

-Jag vill använda mig av min humor men jag är framför allt programledare. I den mån vi ska skämta måste vi hitta en ton som passar alla.

Ålder: 42 år, fyller 43 i mars.

Bor: Stockholm.

Familj: Pojkvännen Mattias Günther och en dotter, född i december 2012.

Gör: Ståuppkomiker, programledare och skådespelare.

Bakgrund: Utbildad dansare som 2005 började med ståuppkomik. Fick sitt stora genombrott som programledare för Melodifestivalen 2009 och samma år utsågs hon till årets kvinnliga komiker på Svenska stand up-galan. Har lett "Petra Mede show" i TV3 och synts i tv-program som "Parlamentet", "Högklackat" och "Morgonsoffan". Hon har även lett Guldbaggegalan två gånger, 2011 och 2012.

Aktuell: Leder sändningarna från schlager-EM i Malmö i maj.

Mest läst