Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Peter
Peters privata bild från tiden då han höll på med spårvagnskoppling. Peter hänger i mitten.

Peter varnar för den dödsfarliga leken

När Peter Delgado var 14 år ägnade han sig åt "koppelåkning" på spårvagnar i Göteborg. Nu vill han varna dem som håller på med den livsfarliga trenden.

Peter Delgado var 14 år när han och några jämnåriga höll på med koppelåkning på spårvagnar i Göteborg. En trend som Västtrafik har sett tagit fart igen den senaste månaden. I dag är Peter 17 år och vill varna barnen som håller på med den farliga tjuvåkningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är en trend som är livsfarlig. Man tror att det är coolt men det är det inte, säger han.

Peter Delgado berättar att han tillsammans med några kompisar hängde på Göteborgs spårvägar 2013. De var ett 20-tal ungdomar mellan 12 och 16 år som ägnade sig åt att åka på spårvagnskopplet. Peter berättar om hur de gömde sig i dikena längst spårvagnsspåren och hoppade på vagnarna i farten.

- Vi maskerade oss för att inte åka fast, säger han.

Sträckan mellan Frölunda Torg och Marklandsgatan var den som var populärast. "Ibland åkte vi hela vägen från Marklandsgatan till Opaltorget".

- Vi var omkring tjugo stycken som höll på. Jag tror det handlade om grupptryck och att man gjorde mycket för att vara cool.

Peter skadade sig aldrig men han berättar att en av hans kompisar ramlade av en vagn och bröt benet. För att inte åka fast iscensatte det olyckan vid en trappa.

- Vi lyfte bort honom till en trappa och sa att han hade ramlat ner.

Efter några månaders tjuvåkning åkte de fast och konsekvenserna för Peter blev bland annat att han blev placerad på ett ungdomsboende. Han beskriver tiden på boendet som tuff men samtidigt lärorik. Straffet fick honom att inse allvaret i det han hade gjort.

- Vi gjorde mycket dumt som jag ångrar i dag, säger han.

Nu vill han varna de barn och ungdomar som håller på med den livsfarliga spårvagnstrenden.

- Tänk om din vän ramlar av, vad ska du säga till hans föräldrar? Det är inte värt det, tänk på konsekvenserna.

Mest läst