Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Peter: ”Det är svårt att få ro i själen om du inte har ett hem”

  "Jag har bott på 18 ställen i sex olika städer. Det har varit vandrarhem, korttidskontrakt, som inneboende och lägenheter med andrahandskontrakt. När det var som värst bodde jag faktiskt också i tält.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Sedan ett halvår tillbaka har jag ett rum på Tillfället. Tillfället är ett missvisande ord eftersom en del har bott där i flera år. Personalen är trevlig, det finns inget att klaga på. Men det stora problemet är när alla hemlösa samlas under ett tak. Om någon vill sluta med sitt missbruk, men hela tiden omges av folk som knarkar, hur lätt är det då?

  Själv är jag nykterist sedan fem år tillbaka. Jag har en 14-årig dotter som inte får hälsa på mig. Tillfället tillåter inte besök. När jag bodde på vandrarhem kunde hon komma. Jag och mitt ex har delad vårdnad.

  Jag har haft lägenheter, men har av olika anledningar blivit vräkt, nu senast var det för att socialen drog in socialbidraget. De sade att jag inte följde den uppsatta arbetsplanen. Då grät jag hejdlöst och var orolig för hur jag skulle klara mig.

  I januari började jag sälja Faktum. Jag gillar att vara social och skämtar mycket. Är det en vacker tjej brukar jag fråga om hon ska slå till på Faktum eller på mig. Jag blev glad när en tjej skrev på sin blogg att jag var en väldigt trevlig Faktumförsäljare.

  Om politikerna verkligen menar allvar när de säger att de vill göra något åt hemlösheten så måste de tänka annorlunda. Annars kastas skattemiljoner bara i sjön. Det är svårt att få lugn och ro i själen om du inte har ett hem. Då är det också svårt att fixa ett jobb. Allt hänger ihop.

  Jag är konstnär, musiker och obotlig optimist trots alla motgångar i mitt liv.

  Nu har det löst sig med socialen. Jag har fått en ny socialsekreterare och vi har en bra relation. Målet är att hitta en ny lägenhet så att min dotter kan få ett eget rum igen.”

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.