Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Peter Althin var riksdagsledamot 2002–2007. Han har varit ledamot i kristdemokraternas partistyrelse.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Peter Althin lämnar KD i protest

  Peter Althin lämnar Kristdemokraterna i protest mot partiets inriktning under nya ledaren Ebba Busch Thor. Han är missnöjd med vad han uppfattar som en tydlig högersväng. -Det är en stor sorgsenhet från min sida att partiet hamnat där det nu ligger, säger han.

  I en debattartikel på svd.se under tisdagseftermiddagen meddelade advokaten Peter Althin att han lämnar Kristdemokraterna, efter knappt 20 år som medlem i partiet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Han är missnöjd över att den nya KD-ledaren Ebba Busch Thor för partiet i en riktning som han menar bryter mot dess kärnideologi.

  -I DN sade Ebba Busch Thor att KD skulle bli det parti som ska stå längst till höger bland riksdagspartierna. Så har inte jag uppfattat partiet som medlem, som riksdagsledamot, eller som medlem i partistyrelsen, säger han till TT.

  "Flummig abortpolitik"

  Han pekar framför allt ut två politikområden där han menar att KD gått för långt åt höger: rättspolitiken och abortfrågan. Han kritiserar att partiet "prioriterar hårdare straff", vilket han menar inte har något stöd i forskningen.

  Partiets abortutspel kallar han för "en flummig abortpolitik".

  -Man säger visserligen att man står bakom kvinnors rätt till abort, men samtidigt vill man försvåra genom exempelvis samvetsfrihet.

  "Althin har fel"

  Ingen i KD:s partiledning vill kommentera Peter Althins avhopp, enligt pressekreterare Marlene W Antonson.

  -Det har inte skett någon politikförändring med Ebba utan till exempel rättspolitiken som han angriper har vi gemensam med Alliansen och den står hon bakom. Lika fel har han när det gäller aborträtten som han antyder att vi skulle vara emot, där finns inget nytt ställningstagande om samvetsfriheten, säger Antonson.

  Peter Althin vill inte säga om han kan tänka sig att bli medlem i något annat parti. Samtidigt öppnar han dörren för ett återinträde i KD:

  -Jag hoppas på att politiken förändras, och förstärks med de grunder jag pekar på, säger han.