Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pessimister är realister

Har du dåligt minne och tycker att du vet och kan lite bättre än alla andra? Då är du inte ensam.

Pontus Wasling, läkare och hjärnforskare vid Sahlgrenska universitetssjukhus har skrivit en bok om vårt minne – Minnet, Fram och tillbaka. Och enligt Wasling behöver det inte vara någon nackdel att ha dåligt ett minne, tvärtom.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi har en tendens att komma ihåg de positiva minnena bättre än de negativa. Vi har till exempel lättare att glömma bort de dåliga betygen i skolan och komma ihåg de bra. Negativa minnen sätter sig förstås också. Gamla oförrätter kan leva vidare i decennier och barn som varit utsatta för övergrepp får minnen som aldrig försvinner liksom människor i krig. Men annars har människan en inbyggd förmåga att uppvärdera sig själv, sina personliga egenskaper och kunskaper, säger han tillägger.

– Det finns studier som visar att vi nästan allihop tycker att vi är lite bättre än andra, till exempel på att köra bil. En undersökning bland professorer visade att 90 procent uppfattade sig själva som lite bättre än andra.

Men det finns en grupp individer vars självbilder bättre stämmer överens med verkligheten.

– Deprimerade människor har en lite mer riktig syn på sig själva, sina förmågor och framtidsutsikter.

Varför är minnena viktiga för oss?

– Vår identitet är våra minnen. Deras viktigaste funktion är att ge oss möjlighet att ta lärdom av vad man varit med om för att man ska kunna ta bra beslut i framtiden. Patienter som förlorat förmågan att inprägla nya minnen har svårt att måla upp en framtid, det blir blankt.

Minnen förändras under åren, vissa förstärks, andra försämras eller tonas ner till förmån för ”bättre” minnen.

– Lumparminnen är ett exempel på minnen som brukar bli bättre och bättre med åren och dåliga omständigheter under en uppväxt kan förändras och omvandlas till en bra uppväxt.

Varför gör minnet så med oss?

– Det finns inget riktigt svar på det. Men jag tror att det är för att vi ska kunna känna oss lyckligare, när man tolkar sig själv och sina minnen på ett positivt sätt infinner sig ett välbehag. Det känns bra, och lyckligare är något de flesta av oss vill bli.

Behöver vi verkligen ha bra minne i dag, vi har ju så många elektroniska hjälpmedel som hjälper oss att minnas?

– Våra datorer har ett mycket detaljerat minne jämfört med våra biologiska minnen som finns lagrade i nervcellerna, där de hela tiden förändras, görs om och tas bort. Men våra minnen är viktiga för kreativiteten, när det handlar om att komma på nya saker. Inga idéer är helt och hållet nya. Kreativitet handlar om förmågan att binda ihop gamla idéer, att se nya samband och det är något som en dator inte kan. Att ha ett bra minne är något helt annat än förmågan att kunna använda sina minnen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.