Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
Textilkonservator Anna Javér Kristiansen och innehållsproducent Christian Penalva under förberedelserna inför den stora utställningen av Paracastextilierna.

Peru återkräver Paracastextilier

Peru har begärt att Göteborgs stad ska återlämna de 89 världsberömda Paracastextilierna. "Det blir en oerhört dyrbar och omständlig historia", säger Margareta Alin, chef för Världskulturmuseet, där textilierna nu visas i utställningen En stulen värld.

Utställningen, som visar de världsunika och välbevarade 2 000-åriga textilierna, berättar just hur de en gång stals från Peru, såldes i hemlighet och till slut hamnade på museum i Göteborg. Ambitionen är just att lyfta fram och problematisera den komplexa stora repatrieringsfrågan, som är aktuell i hela Europa för närvarande. Och nu har alltså även dessa samlingar blivit föremål för en formell förfrågan om återlämnande.

Genom sin ambassad har Peru begärt att Göteborgs stad, som äger textilierna, ska återlämna de 89 textilierna ur Göteborgs stadsmuseums samlingar.

- Det är en principiellt viktig fråga som innehar många viktiga aspekter kring världskulturarvet och hur det förvaltas. Förhoppningsvis kan frågan bli föremål för debatt och slutligen ett klokt beslut, som möjligen kan bli vägledande i framtiden, säger Göteborgs kulturchef Björn Sandmark.

Vecka 2 ska han träffa ledningen för Världskulturmuseet för att diskutera hur man ska hantera ärendet.

- Vi har varit beredda på att frågan skulle komma. Peru har bytt regim, och det här handlar mycket om politik. Den förra regimen tyckte att det var bra att vi tog hand om textilierna, nu vill den nya markera sin inställning, säger Margareta Alin.

Läs mer: En längre text om Paracastextilierna finns i del tre i onsdagens pappersupplaga av Göteborgs-Posten, där bland annat museets personal redogör för den komplicerade transport som skulle krävas.

Bild - 3
Paracastextilierna är 2000 år gamla och Världskulturmuseets utställning berättar hur de stals från Peru och hamnade i Göteborg. Detaljbild på Paracastextilierna.
Bild - 4
Mest läst