Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Personalen stöder sin chef

I ett öppet brev skriver personalen på idrotts- och föreningsförvaltningen att politikerna offrar Ragnhild Andersson för att rädda sitt eget skinn.

Politikerna i idrotts- och föreningsförvaltningen har inte förtroende för förvaltningschefen Ragnhild Andersson. Det har däremot personalen. I ett öppet brev stöder de sin chef.

De menar att hon har haft en positiv påverkan på förvaltningens klimat och arbetsförhållanden och hade hoppats på att få arbetsro tillsammans med sin chef. De tycker också att sakfrågan i mutskandalen har försvunnit och att det mer handlar om att hitta en syndabock.

Här är brevet i sin helhet:

Mutskandalen på Idrotts- och föreningsförvaltningen

Sakfrågan – att ett antal gubbar misstänks ha ägnat sig åt ryggdunkning och grova oegentligeheter –har hamnat sorgligt i skymundan i jakten på en syndabock.

Genom att snabbt gå ut i media och stödja sin partikamrat ville stadens ledning rädda sin nivå –nämndordförande Helena Nyhus - och istället rikta fokus mot förvaltningschefen. I tisdags förra veckan arbetsbefriades därför förvaltningschefen Ragnhild Andersson och idag fick personalen besked om att man kommer att avsluta hennes anställning på ett extrainsatt nämndmöte den 26 maj. Som medarbetare på Idrotts- och föreningsförvaltningen vill vi kommentera och protestera mot ett sådant beslut.

Först: samma sak som kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén sade om Helena Nyhus ”Det jag har funderat på är snarare hur länge en människa håller” (GP 20 maj) borde rimligtvis gälla även en pressad förvaltningschef. ”Ska vi hålla på att skuldbelägga kommer vi aldrig ur det här” (Anna Johansson i GP 20 maj).

Med hyfsat god kännedom om hur det går till på förvaltningsledningsnivå har vi svårt att föreställa oss att förvaltningschefen inte hade en tät dialog med sin ordförande innan beslutet om vakterna. Det, liksom övriga beslut kring mediahantering, har säkerligen fattats genom avstämning med förvaltningsledningen och rådgivande tjänstemän från Stadskansliet. Ytterst är förvaltningschefen givetvis ansvarig för besluten men vilket stöd har hon fått när det blåst som värst?

Vi ser att förvaltningschefen inte är felfri och att såväl själva brevet med mutanklagelsen som kontakten med Uppdrag Granskning hade kunnat skötas på ett bättre sätt. Trots detta tror vi fortfarande att vår förvaltningschef har goda förutsättningar för att få ordning på vår förvaltning.

Att tjänstemän i förvaltningsledningen som redan innehaft sitt uppdrag i över 10 år skulle klara att skapa rutiner och ordning och reda denna gång förefaller väl optimistiskt. Att man nu dessutom kallat in en extra resurs (en person som f.ö. var kvalitetsansvarig under tiden de misstänkta oegentligheterna pågick) känns inte heller trovärdigt om syftet verkligen är att städa upp.

Redan för drygt ett år sedan lämnades ett medarbetarförslag där personalen efterlyste bland annat utbildning och bättre rutiner kring allmänna handlingar samt riktlinjer kring gåvor, mutor och rabatter. Det förslaget avslogs då med motiveringen att berörd personal redan hade tillräcklig kunskap!

Ragnhild Anderson tillträdde för 1,5 år sedan, efter att de misstänkta oegentligheterna inträffade. Hennes ledarskap har haft en positiv påverkan på förvaltningens klimat och arbetsförhållanden. Medarbetarnas förhoppning var att tillsammans med Ragnhild få arbetsro för att skapa en väl fungerande förvaltning.

Att i detta läge få en tf förvaltningschef under obestämd tid och sedan en ny förvaltningschef igen är ingen bra förutsättning för att gå till botten med de problem som egentligen ligger bakom hela mutskandalen på Idrotts- och föreningsförvaltningen.

Personal på Idrotts- och föreningsförvaltningen

Mest läst