Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Persbrandt - redo för nytt liv

Mikael Persbrandt tar emot på ett hotellrum i Stockholm. Solbränd, pappaledig och på ett strålande humör. För ett halvår sedan var han utbränd. Nu har han lärt sig prioritera.
Den 17:e Beckfilmen i ordningen har premiär om två veckor och som en del i marknadsföringen ger Mikael Persbrandt några få utvalda intervjuer. Han har informerat i förväg om att han inte vill svara på några frågor om sitt privatliv. Inga alls.
Under förra året separerade Mikael Persbrandt från sin exflickvän och dramatenkollega Maria Bonnevie. I maj fick han en son tillsammans med sin nya kärlek Sanna Lundell, dotter till Ulf Lundell. Hela historien med separation, graviditet och ny kärlek har manglats i pressen. Under samma period har han stämt tidningen Expressen som nu åtalas för att ha publicerat falska uppgifter om att han varit inlagd för alkoholförgiftning. Självklart har det inte varit någon lätt period och han har fått lära sig att sätta gränser, på flera plan.
- Efter min sjukskrivning i december tog jag en timeout. Jag var utbränd och nu har jag fått lära mig att prioritera. Det var välgörande att ta den där timeouten och jag har satt upp nya riktlinjer för framtiden. Det var också ett sätt att ta konsekvenserna av att jag hade jobbat för mycket.
Mikael Persbrandt upptäcktes när han sökte in till en dansskola och blev "uppraggad" av en koreografassistent till Ingmar Bergman. På så sätt fick han medverka som figurant i Kung Lear på Dramaten 1984. Han fortsatte sedan att spela på olika teaterscener i Stockholm och fick allt större roller. 1997 räknar han själv som året då han verkligen slog igenom och blev känd för en bredare publik. Under ett och ett halvt år spelade han in tolv filmer som alla släpptes nästan samtidigt.
- När alla de filmerna kom ut fick jag nog mitt genombrott; publiken fick mig rätt i halsen, säger han.
Det har varit intensiva år och det hade det varit även om han nöjt sig med alla filminspelningar. Men det har han inte gjort.
- Jag har spelat in nästan alla filmer när jag samtidigt haft huvudroller på Dramaten. Jag har insett nu att det var för mycket. Att först filma mellan klockan 7 och 17 och sedan gå direkt och sätta sig i sminket för en huvudroll på Dramaten. Det går inte, nu är jag för gammal, säger han.
I den nya Beckfilmen Skarpt läge, spelar Mikael Persbrandt som vanligt den skeptiske och hetsige kriminalkommissarien Gunvald Larsson. Han säger själv att han är nöjd med filmen och att han fått gehör för sina önskemål om att låta sin rollfigur få visa fler sidor av sin personlighet.
- Inom ramen som ges i Beckfilmerna vill jag försöka låta Gunvald vara tio år äldre, precis som jag blivit sedan starten. Förut drog han iväg en dansk skalle direkt. Nu ställer han två frågor först ... sedan en dansk skalle.
Skarpt läge är en av sammanlagt åtta nya Beckfilmer. Fyra är redan inspelade och fyra ska spelas in till hösten.
- En av tjusningarna och en av anledningarna till att vi ville göra en fortsättning är att de här åtta välgjorda filmerna vi spelar in blir en trevlig avslutning för den stora publik vi fått.
I Skarpt läge kretsar handlingen runt två kvinnor som båda misshandlas av sina män. Det råa våldet de utsätts för, både fysiskt och psykiskt, skildras rakt och detaljerat i all sin kränkande hänsynslöshet.
- När Beck är som bäst ingår ett visst mått samhällskritik, en spets som ställer en fråga om det samhälle vi lever i. Just den här filmen tar upp ett väldigt angeläget ämne.
För Mikael Persbrandt, 43 år i september, är karriären på topp. Det är så han känner det och han har faktiskt kommit dit att han i princip kan välja och vraka mellan uppdragen.
- Det känns rätt bra. Jag har en plattform att stå på och kan prioritera de projekt jag vill göra. Min största belöning som skådis är att få vara i nuet. Aldrig hör jag ett asplöv prassla så tydligt som när jag står framför kameran. Jag ska försöka vårda den känslan och inte ta för mycket slit- och slängjobb, säger han.
Framöver har Mikael Persbrandt flera intressanta uppdrag på gång. Vissa kan han prata om, som de långt framskridna planerna på att filma Fröken Julie, andra projekt är hemliga och ska presenteras av filmfolk på inplanerade datum. Men trots alla inspelningar för film och tv är det Dramaten som är hans hem som skådespelare. När han pratar om det lyser ögonen extra blå.
- Att ha varit där, i samma rum som Kulle och de andra stora elefanterna, det är fantastiskt. Den känslan har jag kvar när jag går in i det rummet, säger han.
Men just nu får både teater och film vänta, det prioriteras bort för några månader. Som nybliven pappa till en liten son ska Mikael Persbrandt ta det lugnt i sommar.
- Jag ska bara vila och njuta. Jag är pappaledig nu fram tills jag börjar filma igen i augusti.

Persbrandt
Mest läst