Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Oron på världens börser dämpades på tisdagen, men osäkerheten finns kvar. Börsras påverkar premiepensionen. ARKIVBILD.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pensionspengarna minskar i börsoron

Den största fonden i premiepensionssystemet sjönk som en sten när världens börser rasade i måndags. Efter flera goda år kan soffliggarna få förbereda sig på minusresultat, om börsoron fortsätter.

Aktiefonder är vanligaste sparformen i premiepensionssystemet. Värdet påverkas alltså direkt av börsernas rörelser. Och statliga AP7 aktiefond, största delen i det som brukar kallas soffliggarfonden, rasade med över nio procent i måndagens turbulens.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Förklaringen till den kraftiga nedgången - dubbelt så stor som Stockholmsbörsen - är att fonden har så kallad hävstång, som innebär att den stiger mer än snittet vid en uppgång och faller djupare vid en nedgång. Innehavet i Asien är också förhållandevis stort.

Kort period

Över tre miljoner svenskar har pengar i AP7.

-Det vi ser nu, under sommaren och framför allt i måndags, är rörelser under en kort period. Tittar man på en längre tidsperiod, tolv månader, är uppgångarna ganska goda även inklusive sommarens dåliga börs, säger Mats Öberg, fondchef på Pensionsmyndigheten, om utvecklingen för pensionsfonderna.

Men de pensionssparare som byter fonder ofta och varit smala i sina val, som Asien och Östeuropa, har fått se en sämre utveckling, påpekar han.

Och efter att AP7 gått bättre än fondgenomsnittet flera år i rad kan den svajiga utvecklingen betyda att den trenden vänder i år.

-Vi kommer nog att ha börsoro i flera månader. Det är många frågor som dyker upp när det är så här stökigt. Vi vet inte hur den amerikanska centralbanken kommer att göra med räntehöjningar i höst, och vi vet inte hur världen kommer att reagera på det, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Överväga flytt

Men han tycker inte att turbulensen är skäl till att byta från AP7 till något annat alternativ i premiepensionssystemet.

-Det kommer säkert vara bankfolk som pekar på att hävstången är farlig. Men det är för att de vill plocka över sparare till sina egna, dyra fonder.

Möjligtvis, fortsätter Hemberg, kan de sparare som är väldigt aktiva och byter fonder ofta flytta till en vanlig globalfond ett tag, utan hävstång och som generellt har mindre Kina-innehav än AP7. Men för den vanliga spararen är det svårt att pricka rätt i svängningarna.

-Historiskt har AP7 haft en god utveckling, säger han.