Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
David Cameron och Fredrik Reinfeldt på Northern future forum i Stockholm.

Pensioner tema på toppmöte

Trots att idén att arbeta till 75 års ålder tycks uppröra många svenskar är det allt fler som väljer att jobba vidare efter 65.

Fast jämfört med islänningarna ligger vi i lä.

Pensioner var temat på ett toppmöte i Stockholm på torsdagen. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill se fler svenskar jobba längre upp i åldrarna, kanske till och med till 75 års ålder, upprepade han vid toppmötet där statsministrarna från alla nordiska och baltiska länder samt Storbritannien deltog.

– Möjligheter kommer att uppstå om vi är beredda att ifrågasätta våra vanor och ge upp våra fördomar, sade Fredrik Reinfeldt i ett tal.

Antalet svenskar mellan 65 och 74 år som arbetar fortsatte att öka i fjol, visar siffror från SCB:s arbetskraftsundersökning, och har ökat stadigt sedan 2005.

Flitiga eller giriga?

Men än så länge är det långt kvar tills äldre svenskar blir lika flitiga som islänningarna. Hälften av alla islänningar mellan 65 och 69 jobbar. En av de faktorer som har gjort att islänningar hör till de länder där äldre jobbar längst upp i åldrarna är att man på Island har en positiv attityd till att arbeta, tror Stefan Olafsson, professor vid University of Iceland. Islands pensionssystem ger dessutom högre pension för den som väljer att jobba längre.

– Människor gillar att jobba, men de är också giriga jäklar, sade Olafsson vid ett seminarium vid toppmötet.

Officiell pensionsålder på Island är 67, men systemet tillåter också att man arbetar längre upp i åldrarna eller pensioneras före 67 på grund av hälsoskäl.

– Jag fyller 70 år i år och jobbar fortfarande. Min mamma jobbade fortfarande med politik när hon var hundra år gammal, sade Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir.

Flexibel pensionsålder

Norge införde ett nytt pensionssystem i fjol. Den norska pensionsåldern var tidigare 67 år, men nu får norrmän från 62 års ålder fritt välja när de vill gå i pension, berättade den norske statsministern Jens Stoltenberg.

– Vi har inte längre någon officiell pensionsålder. Den som går i pension tidigt får en relativt låg pension i många år, medan den som väntar till 70 eller 75 års ålder kan få en extremt hög pension.

Den brittiske statsministern David Cameron tror att pensionssystem med mer flexibel pensionsålder är en vettig väg framåt. Men både Cameron och Fredrik Reinfeldt betonade att det inte bör vara något tvång att jobba till 75 års ålder.

– Det ska nog vara mer av en process än en klippkant. Vi säger inte "work until you drop". Ju mer vi tillåts välja, desto bättre, sade David Cameron.

Mellan 2005 och 2011 ökade antalet sysselsatta mellan 65 och 74 års ålder från 76 000 till 113 000 personer.

Mest ökade de tidsbegränsat anställda, från 14 000 till cirka 28 000 personer.

Företagare är den största gruppen, drygt 53 000 personer.

Fler män än kvinnor jobbar, cirka 74 000 män och 39 000 kvinnor 2011.

Betydligt färre kvinnor än män driver företag, närmare 12 000 kvinnor jämfört med drygt 53 000 män.

Källa: SCB:s arbetskraftsundersökningar (TT)

Mest läst