Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Pensionärsrånare ville buras in - misslyckades

Den desperate, hemlöse pensionären regisserade ett väpnat rån mot Klockmaster på Hisingen. Han ville bli gripen och inlåst eftersom han saknade bostad. Men domaren tyckte synd om honom och valde ett annat straff.

Det var i somras som den 65-årige mannen tog sakerna – en pistolreplika och en mindre kniv – i egna händer och utförde det udda brottet.

Det skedde under lunchtid, mitt på Backaplan.

Han hade då, enligt egen uppfattning, inga andra kvarvarande alternativ.

- Den här personen har befunnit sig i en fruktansvärd situation. Jag, som medmänniska, känner stor sympati för honom. Vi måste kunna vara empatiska även i den här verksamheten, säger rådman Sven Martinger, som utdömde en så låg påföljd som det bara gick: Skyddstillsyn, med övervakning, under en prövotid av tre år.

65-åringen är en tidigare Volvoarbetare som aldrig haft kontakt med vare sig polisen, socialtjänsten eller psykvården.

Efter en sprucken kärleksrelation hamnade han på gatan, hänvisad till att övernatta i garage och trappuppgångar.

- Jag har en pension på 5 700 kronor i månaden. Jag är utan boende. Jag sa upp mitt kontrakt eftersom mina pengar inte räckte till hyra, berättade 65-åringen under domstolsförhandlingen.

Mannens förklaring till det kriminella agerandet:

- Jag var tvungen att få uppmärksamhet. Mitt liv är en katastrof. Mina nerver håller inte längre. Jag äter hjärtmediciner.

Ganska omgående under rånet uppmanade 65-åringen de två kvinnorna i affären att ringa polisen. Han skrek till dem att vapnet var en kopia och att allt han egentligen behövde var hjälp.

En av de anställda konstaterar i utredningen att hon initialt blev väldigt skärrad och att det låste sig i magen, att hon "inte visste om hon skulle kissa på sig eller kräkas".

- Detta var det mest problematiska i ärendet. Vi hade två målsäganden som bevisningen blivit mycket rädda. Det förstår jag fullt ut. Dessa kvinnor hade vi också att ta hänsyn till, betonar Sven Martinger.

Offren tilldelas vardera runt 12 000 kronor i skadestånd.

Åklagaren Jonas Martinsson hade yrkat på fyra månaders fängelse för 65-åringen, något som rätten alltså bortsåg från.

Domare Sven Martinger hoppas att tillvaron fortsättningsvis skall ordna upp sig för mannen:

- Han tillhör kategorin som är van vid att klara sig själv, att inte ligga någon till last. Som jag ser det är det nu upp till övervakare och de sociala myndigheterna att agera. Och det snabbt.

Mest läst