Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Pensionärer och jobb i M-kickoff

-I dag börjar valrörelsen, förkunnade statsminister Fredrik Reinfeldt när han och finansminister Anders Borg presenterade Moderaternas förslag till "satsningar på jobb och pensionärernas välfärd" i samband med en pressträff i Stockholm i dag. -Det blir inga ytterligare skattelättnader nästa år utom för pensionärer, sade Reinfeldt.

Övriga skattelättnaderna kommer först senare under mandatperioden, och då gäller det både löntagare och pensionärer. Planerna omfattar både en fjärde skattesänkning för pensionärerna och ett femte jobbskatteavdrag.

-Pensionärernas välfärd är viktig för varje regering, fortsatte Anders Borg.

I Moderaternas "problembild" riskerar samtidigt en åldrande befolkning att bromsa BNP-tillväxten då färre ska försörja fler. M:s recept till lösning är "att göra det mer lönsamt att arbeta".

-Alla som vill och kan, ska kunna ha ett arbete, sade Borg.

Moderaterna skiljer mellan skarpa vallöften som utlovats för 2011, bland annat sänkta skatter för fem miljarder till pensionärerna, och kommande reformambitioner för skattesänkningar.

Förutsättningarna för att de ska infrias är att det uppstår ett överskott i statens finanser.

Om ekonomin förändras och det inte uppstår ett överskott "hamnar skattesänkningarna längst bak", säger Reinfeldt.

Men den uttalade ambitionen är att 6,1 miljoner pensionärer och löntagare ska få sänkt skatt under mandatperioden.

Det kan också komma skarpa förslag om tidigare skattesänkningar för pensionärerna. Det avgörs vid de kommande förhandlingarna med övriga allianspartier.

Med de prognoser som finns i dag för ekonomin så kommer det att finnas ett utrymme senare under mandatperioden. Underskottet väntas vända till överskott och bli betydande under 2013-2014, enligt Borg.

Och då vill Moderaterna gå vidare med jobbskatteavdraget som partiet anser är det mest effektiva sättet att få fler i arbete och få fler att arbeta mer, vilket behövs för att klara den åldrande befolkningen.

-Alla bedömningar som gjorts visar att det har positiva effekter på sysselsättningen, säger Borg och hänvisar till olika studier som gjorts.

Men Moderaterna har lyssnat på pensionärerna och KD-ledaren Göran Hägglund, betonar Reinfeldt. Därför finns den gruppen med denna gång.

-Vi vill inte öka skillnaderna mellan lön och pension, snarare minska den, säger Reinfeldt och säger att det inte är ett självändamål att det finns ett skattegap mellan de två grupperna.

Moderaterna har inget förslag på slopad värnskatt som fanns med i valmanifestet 2006, men aldrig infriades och som fortfarande krävs av Folkpartiet. Däremot finns ett förslag om höjd skiktgräns för värnskatten, vilket beräknas kosta tre miljarder. Gränsen höjs från 396 000 kronor om året till 412 000 kronor.

Skattesänkningarna når inte upp till löftena 2006, då alla lovades 1 000 kronor i månaden mer i plånboken.

Skattesänkningarna är betydligt mer nedtonade, konstaterar Borg och Reinfeldt. Det beror på att det inte finns några förslag på strukturella reformer som skulle kunna bekosta sådana, vilket det gjorde 2006 då a-kassan och sjukförsäkringen förändrades.

Det finns heller inga förslag om sänkta företagsskatter.

Mest läst