Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Pengarna räcker inte till skyltar

Små skyltar och plaketter skulle kunna berätta om stans kulturhistoria. Men pengar saknas.

Kristdemokraten Carina Liljesand föreslog för drygt fyra år sedan i ett par motioner att Göteborg skulle satsa på att ge både invånare och turister mer kulturhistorisk information.

Dels föreslog hon att broarna i centrum skulle få plaketter eller skyltar med kort information om kanalernas och broarnas historia. Visst, man kan ta en rundtur med Paddanbåtarna och där få veta mer om våra vattenleder. Men även gångtrafikanter skulle kunna ha glädje av informationen, menade hon.

I en annan motion föreslog Carina Liljesand att vägarna i Torslanda och Björlanda skull få berätta sin historia till exempel genom information på busshållplatser och i foldrar. Flera av vägarna har funnits på kartorna sedan 1700-talet och kulturlandskapet som de slingrar sig igenom har ännu längre historia.

Kulturnämnden tyckte att idéerna var bra men anser att både pengar och resurser saknas. Först måste informationen till skyltarna letas fram. Sedan ska skyltar och plaketter tillverkas och betalas.

Med nuvarande resurser kan Stadsmuseets kulturmiljöenhet knappast åstadkomma mer än tre till fem skyltar per år, skriver kulturnämnden. Högre produktionstakt kräver mer pengar.

Båda motionerna ska behandlas av kommunstyrelsen i dag.

Mest läst