Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Pekalski klar för Häcken

Det har ryktats om en övergång under en period. Under måndagen blev det helt klart, Ivo Pekalski är klar för BK Häcken. – .Häcken var det självklara förstavalet för mig, säger Pekalski.

Mittfältaren har haft ett par skadefyllda år i Malmö. Han lämnar Malmö för Häcken gratis då kontraktet gick ut.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det känns väldigt bra, skönt att allt är klart. Det blir alltid mycket rykten vid den här tiden, säger Pekalski till GP.

Varför blev det Häcken?

– Framför allt för att jag alltid har upplevt Häcken som en ambitiös klubb. Och sättet de spelar fotboll på passar mig bra, med mycket bollinnehav och passningsspel.

Hur stor del har Peter Gerhardsson i ditt val?

– Givetvis är det alltid viktigt med tränaren. Jag hade bra samtal med honom och Sonny (Karlsson, sportchef) och har sedan tidigare haft bra koll på Peter. Han har stor del i att de slutade tvåa förra året och de spelar en kreativ fotboll.

Pekalski ansluter till klubben efter nyår, och har börjat leta efter ett boende på Hisingen. Han lämnar Malmö FF sedan han och klubben haft en öppen konflikt om rehabiliteringen av ett diskbråck. Nästan hela säsongen har förstörts av skadan och Pekalski har valt att sköta sin sjukgymnastik i Halmstad i stället för i Malmö. De två parterna skiljs nu åt som ... ovänner?

– Nja, det vill jag inte säga. Det blir så ibland när man tycker olika. Det blir inte alltid som man tänkt, men jag har många positiva ljusa minnen från klubben och det känns skönt att de är övervägande, säger Pekalski.

Häckens tränare Peter Gerhardsson ser i Pekalski en spelare som passar in i lagets spelfilosofi.

– Han är skolad i rätt miljö, ett passningsorienterat Malmö FF. Ur min synvinkel är det en väldigt duktig balansspelare, som är bra både offensivt och defensivt. När vi fick nys om att han ville röra på sig så blev vi intresserade, säger Gerhardsson.

Och apropå skadehistoriken säger tränaren:

– Jag har ett väldigt stort förtroende för vårt medicinska team, och vi har varit bra på att ta hand om spelare som varit skadade, säger Gerhardsson.

Pekalski har tidigare blivit utsedd till årets nykomling i allsvenskan – precis som Oscar Lewicki. De två återfinns framöver på samma mittfält, tillsammans med ännu en talang: Simon Gustafsson.

– Det är en bra mix och framför allt väldigt utvecklingsbara spelare som alla varit med i ungdomslandslagen. Det blir tuff konkurrens på mittfältet, som det ska vara.

Pekalski är själv i en uppbyggnadsfas och har en bit kvar innan han kan konkurrera på allvar.

– Jag vill komma igång ordentligt och komma i fysisk form med tiden som en god vän. Det är tuff konkurrens på mitten, men det är bara sporrande. Jag hoppas kunna bidra till att vi spelar en bra, rolig fotboll, säger Ivo Pekalski.

Det lär värvas mer i Häcken. Nästa punkt på inköpslistan är en forward.

– Det kan bli att vi försöker hitta någon offensiv spelare, en anfallare eller någon som kan spela på en kant. Vi tappade mycket speed när El Kabir var skadad förra året, så vi vill ha en snabb spelare.

– Vi har jobbat hårt med att förstärka vår trupp. Pekalski har vi jagat sedan i somras. Det är en fantastisk spelare som vi lyckats knyta till oss, säger Sonny Karlsson.

Mest läst