Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Orolig mamma. Cecilia Hallin har varnat sin dotter för att följa med okända.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pedofiler och blottare sprider oro i Göteborg

Mannen hade en handduk i handen och tog sig i skrevet. Han ropade att flickorna skulle komma och titta. - Första tanken är att gå ut med en golfklubba och ta den jäkeln, säger en förälder på Eklandaskolan.

Blottare och pedofiler sprider oro bland föräldrar efter några händelser i västra Göteborg under våren. Den allvarligaste inträffade i slutet av maj när en man våldtog en pojke i mellanstadieåldern i Önnered.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu har en ny händelse polisanmälts, denna gång i Mölndal. I söndags cyklade två flickor i tioårsåldern förbi gamla Pedagogen. Där stod en man och blottade sig. Enligt polisanmälan ropade mannen till flickorna att komma och titta när han tog sig i skrevet. De svarade nej och cyklade vidare. I ena handen hade mannen en handduk.

Skola varnar föräldrarna

I närheten ligger Eklandaskolan. När skolan fick reda på vad som hänt valde ledningen att skicka ett brev till alla föräldrar. I brevet står det att en man försökt locka till sig barn.

– Vi har inte sett någon här och vill inte skrämmas, utan mer informera föräldrar att vara observanta, säger rektorn Petra Addenback.

Även fritidspersonal på skolan har pratat med barnen och svarat på frågor om hur de ska göra om någon de inte känner tar kontakt. Cecilia Hallin, med barn på Eklandaskolan, reagerade med ilska när hon fick brevet.

"Ta den jäkeln"

– Första tanken är att gå ut med en golfklubba och ta den jäkeln. Alla vill skydda sina barn och jag är väldigt tacksam för att skolan har gått ut med den här informationen.

Cecilia Hallin har pratat med sin dotter om att hon aldrig får följa med okända, oavsett kön eller ålder. Balansgången kan vara svår.

– Jag vill inte dra igång någon skrämselpropaganda, men jag brukar säga att alla vuxna inte är snälla mot barn. Det går inte att lita på okända som säger att de känner mamma eller pappa.

Pojke våldtagen

Nyligen lyckades en man locka till sig en pojke i Önnered. Genom att prata och bygga upp ett förtroende ska mannen ha lurat med pojken och våldtagit honom i en dunge. Det kan röra sig om samma man som blottade sig för flickor utanför Önneredsskolan tre dagar innan våldtäkten.

Men det finns inga misstankar om att det är samma person som blottat sig i Mölndal. Mannen i Mölndal är mellan 35 och 40 år, ganska kortväxt och har mörkt hår. Mannen i Önnered är i 60-årsåldern, har ett något ovårdat utseende, relativt kortväxt, gråvitt hår och gråvitt skägg.

– Vi har ingen misstänkt, men letar efter honom och följer upp tipsen vi får, säger Susanne Tistrand, kriminalinspektör vid länskriminalens grova brottsrotel.

Mängder av tips

Sedan övergreppet i Önnered har polisen fått in 170 tips. Det handlar om allt från män i bilar som stirrar för länge på barn i sandlådor till namngivna personer som verkar ”luriga”. Polisen tycker det är bra att föräldrar är vaksamma, men det finns också risk för ryktesspridning. Det har i viss mån skett då det gäller Önneredsfallet.

– Vi letar inte efter någon med tomteskägg som ser hemlös ut. På något sätt har det utseendet fastnat hos folk och blivit sanning. Ofta har de här männen ett ganska normalt utseende, men ett avvikande beteende, säger Susanne Tistrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.