Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Natur och djur är viktiga för Paula Lindblom - även när hon skapar sina smycken.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Paula Lindblom skapar smycken av skräp

  Där vi andra ser skräp ser Paula Lindblom möjligheter. Hon återbrukar och skapar smycken av vardagsföremål som platsförpackningar, leksaksdjur och glaspärlor.

  - Jag tar hellre andra jobb än kompromissar med min konst, säger Paula Lindblom, när vi hälsar på i hennes kombinerade ateljé och bostad på ett rum och kök i Majorna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Här finns smarta förvaringssystem och alla kvadratmetrar är väl tillvaratagna.

  - Det är svårt att leva på sin konst. Jag gillar också att resa och får inspiration den vägen, berättar Paula Lindblom, som arbetar 75 procent som bild- och formhandledare på en dagverksamhet, för att ha råd att gå sin egen väg.

  En resa som betytt mer än andra gjorde hon till Sydafrika tack vare ett stipendium.

  - Egentligen ville jag åka till Moçamibique, som är världsledande på att använda återbruk i konsten. Men det var oroligt där då och jag vågade inte åka dit. Nu tillbringade jag en månad i Kapstaden och lärde känna dem som satt på gatan och på stränderna och gjorde arbeten med glaspärlor och annat. Deras uppfinningsrikedom var fantastisk.

  Det är vid köksbordet hon har sin kreativa arbetsplats. Arbetet är tidskrävande och detaljerna små. På skärbrädan i trä arbetar hon just med en trollslända i emalj som ligger på ett grönt, finmaskigt inplastat fruktnät. Nu borrar hon små, små hål runt kanterna där hon fäster glaspärlor. Trollsländan ska fästas på ett större halssmycke. Smycket ingår i ett samarbete med performancekonstnären Benedikte Esperi.

  Esperi ska använda smycket i ett dansverk under vatten, en performance som bland annat ska filmas i Grekland. Titeln är Unda Uastus, skräp i vatten - och det enorma sopberget under Stilla Havet som är utgångspunkten.

  Paula Lindblom är utbildad i silversmide på Stenebyskolan och har praktiserat guldsmide i Köpenhamn. Hon tog sin master på Högskolan för design och konsthantverk, HDK, år 2003.

  - Guld- och silversmycken har ju i sig ett värde medan det krävs lite mer när man jobbar med att ta isär och sätta ihop plastmaterial och annat. Då förädlar man materialet på ett annat sätt och får som konstnär ta mer ansvar för att få materialet att lyfta. Det är en utmaning som jag gillar, säger hon.

  Natur och djur betyder mycket för Paula Lindblom och det märks också i hennes smycken. Alla smycken är unika och det finns också ett stort mått av lekfullhet i hennes uttryck.

  - Jag växte upp på 70-talet med Beppe som lekte med dockor i tv och Anita och Televinken och andra vuxna som bejakade sin barnslighet. Det har nog påverkat mig. Jag utgår alltid från en idé, inte materialet. Mina smycken är små berättelser och även om berättelsen handlar om allvarliga saker som utfiskningen av våra vatten eller den globala uppvärmningen är det inte viktig för mig att betraktaren uppfattar det. Den som tittar får använda sin egen fantasi.

  I utställningen som med samtida nordisk smyckekonst, som invigdes på Röhsska museet i tisdags, visas två av Paula Lindbloms smycken.

  Fakta: From the Coolest Corner

  Samtida nordisk smyckekonst

  Vandringsutställning med verk av 60 konstnärer, producerad av Nasjonalmuseet i Oslo.

  Utställningen ingår som en del i New Adventures in Jewellery , ett stort program med arrangemang inom området samtida smyckekonst i Göteborg och VG-regionen till hösten 2014.

  Visningen på Röhsska museet är den enda i Sverige. Pågår t o m 21/9

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.