Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Patrik Ehn ut ur skuggorna

  Patrik Ehn har varit för tydlig med vad han tycker och vilka han stöder.

  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  Sverigedemokraten Patrik Ehn är inte vem som helst i den västsvenska politiken. Sin politiska karriär började han i nynazistiska Nordiska rikspartiet och Föreningen för Sveriges framtid. Via Centerpartiet, där han blev utesluten för kontakter med den engelska fascistgruppen Third way, landade han i Sverigedemokraterna. Han är nu gruppledare i regionfullmäktige och ledamot av Göteborgs kommunfullmäktige.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Ehns karriär bygger på ideologisk försiktighet. Detta i linje med den politik Sverigedemokraterna inledde på 90-talet när dåvarande partiledaren Mikael Jansson beordrade politisk diskretion samt byte från kängor och nazistsymboler till kostym och folkhemspolitik. Den grundläggande ideologin ändrades inte, däremot den politiska marknadsföringen.

  Webbtidningen Expo i dag skriver att Ehn nu hotas av uteslutning. Sverigedemokraternas medlemsutskott anklagar honom för ”ideologiskt avvikande åsikter”. Det är minst sagt yrvaket. Ehn har gjort partikarriär på sina åsikter. Dock riskerar han partiets framtoning med en blogg där han yttrar sig uppskattande om andra högerextrema partier och använder ”Hitlers favoritkonstnär” som ideologisk illustration. Klart att Sverigedemokraterna blir nervösa.

  GP 8/3 -13