Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Patrik Ehn: "Maktpolitik och maktkamp"

  Patrik Ehn (SD) utesluts ur partier med 14 röster mot tre. – Det här handlar uppenbarligen om maktpolitik och maktkamp. Jag kan inte finna någon annan förklaring, säger Patrik Ehn.

  - Patrik Ehn är inte trovärdig i sitt avståndstagande från sin tidigare bakgrund. Han har haft fortlöpande kontakter med extremistiska organisationer i bland annat Tyskland, säger partisekreterare Björn Söder.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Under måndagen höll Sverigedemokraterna ett extra partistyrelsemöte. På mötet avgjordes Patrik Ehns politiska framtid i partiet. Han är gruppledare för SD i både Göteborgs kommunfullmäktige och i Västra Götalands regionfullmäktige.

  – Det är överraskande, oklokt och ogrundat, säger Patrik Ehn.

  Björn Söder berättar att partistyrelsen gjort en sammanvägd bedömning av Patrik Ehns ideologiska hemvist och funnit att han inte hör hemma i SD.

  - Patrik Ehn är inte trovärdig i sitt avståndstagande från sin tidigare bakgrund i nazistiska organisationer. Det går som en röd tråd genom hans politiska karriär, säger Björn Söder.

  Björn Söder nämner att Patrik Ehn haft kontakter med högerextrema organisationer i bland annat Tyskland, Italien och Storbritannien. Han ska också ha undertecknat mejl med "Herr Strasser" vilket syftar på Gregor Strasser, ledare för vänsterfalangen inom det tyska nazistpartiet och som mördades under de långa knivarnas natt 1934.

  - Det bildar ett mönster. Det är en hel katalog, konstaterar Björn Söder.

  Är ni oroliga för splittring i partiet?

  - Nej, det är klart att det är viss uppståndelse just nu, särskilt i Västsverige. Men när de får reda på grunderna för uteslutningen tror jag att de förstås.

  Blir det fler uteslutningar?

  - Det var ovanligt många just i dag eftersom vi har tagit ett helhetsgrepp efter beslutet om nolltolerans. Det här var slutet på många olika ärenden. Och precis som i andra partier kommer det att ske uteslutningar då och då även i framtiden, säger Björn Söder.

  Sammanlagt uteslöts 12 personer i går. Björn Söder bekräftar att också Daniel Rondslätt, SD:s politiska sekreterare i regionen, har uteslutits.

  När GP når honom efter beskedet från Björn Söder har han inte fått någon information från partiet.

  - Nej, ingen har hört av sig till mig. Men matematiken säger ju ett och annat, så jag är nog utesluten. Jag får väl kolla på Facebook.

  Daniel Rondslätt uppger att han fick förklarat genom ett brev varför han riskerade uteslutning. Det stod att han uppträtt synnerligen olämpligt och skapat negativ publicitet.

  – Det var väldigt svepande och jag har inte lyckats få någon närmare förklaring. Jag vill ha ett värdigt avslut, jag har aldrig haft någon högerextrem bakgrund, säger han.

  I stället tror Daniel Rondslätt att uteslutningen beror på att han ifrågasatt organisatoriska saker inom partiet, såsom att han tycker de har ändrat sina stadgar för ofta. Han berättar att ledamöterna i regionen ska ha ett gruppmöte under tisdagen för att utse en ny gruppledare.

  - Vi vill ha ett ordnat överlämnande.

  Patrik Ehn och Daniel Rondslätt uppmanas av partiet att lämna sina förtroendeposter, men har ännu inte bestämt hur de ska göra.

  – Jag har väldigt mycket kvar att ge som opinionsbildare och politiker. På ett eller annat sätt kommer jag vara kvar i politiken, säger Patrik Ehn.

  Bakgrunden till uteslutningarna är att partiledningen med Jimmie Åkesson i spetsen i höstas deklarerade att det inom partiet råder "nolltolerans". Inom SD ska det inte finnas utrymme för "extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar”. Dessutom inrättades ett medlemsutskott dit medlemmar och förtroendevalda med tveksamma åsikter kunde rapporteras för att sedan undersökas.

  Måndagens partistyrelsemöte avgjorde ett tiotal medlemsärenden av den här karaktären. Patrik Ehn har ansetts vara "ideologiskt avvikande". Under 80-talet var han med i nynazistiska Nordiska rikspartiet, men har senare tagit avstånd från detta.

  Enligt tidningen Expo och sajten Nyheter24 ska partistyrelsen också ta ställning till Ehns formuleringar på Facebook om den etniska sammansättningen på en nattklubb, hans kontakter med den engelska högerextrema gruppen Third Way, att han hyllat en bok utgiven på det antisemitiska bokförlaget Arktos och att han länkat till den antisemitiska bloggen Motpol. En annan grund är att han beskrivit högerextrema rörelser som British National Party och tyska Nationaldemokratische Partei Deutschlands positivt.

  Patrik Ehn förnekar anklagelserna och säger till GP att han tror att beslutet fattats utifrån en maktkamp, att personer inom partiet vill bli av med honom.

  - Det arbete man gör och har gjort för Sverigedemokraterna borde räknas. Det är ohållbart att angivare letar upp negativa saker långt bak i tiden. Hur många i partiledningen går i så fall fria?, säger han.

  Uteslutningsärendet har orsakat stor intern debatt inom SD. Patrik Ehn har fått stöd av flera partidistrikt och av förre partiledaren och riksdagsledamoten Mikael Jansson.

  Björn Söder vill inte kommentera vilka fler personer som uteslutits.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.