Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Patrick Modiano litteraturpristagare 2014

Varken förhandstippade kenyanske Ngugi wa Thiong’o eller vitryska Svetlana Aleksijevitj föll juryn i smaken. Istället får franske författaren Patrick Modiano årets Nobelpris i litteratur.

På slaget 13.00 tillkännagav akademiens ständige sekreterare Peter Englund, i ljusrosa slips, att årets Nobelpristagare i litteratur är Patrick Modiano. Han räknas som en av Frankrikes främsta författare och har en hängiven publik både i Sverige och utomlands.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Juryns motivering lästes upp under traditionsenliga former. Modiano får priset för "den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.

Minnet och glömskan är över lag centrala teman för den 69-årige franske författaren som också skriver både filmmanus och barnböcker.

"I hans böcker handlar det mycket om sökande, sökandet efter försvunna människor "säger Peter Englund i en kommentar strax efter tillkännagivandet.

"Det är människor som är rymlingar, osynliga som tar sig undan. Utan papper och med falska identiteter. Det är det ena. Det andra är ockupationen, som är ett av hans huvudämnen. Han är född 1945 och har levt i ockupationens slagskugga ända sedan dess."

Pascale Richard, presskontakt på Modianos franska förlag, har haft kontakt med Modiano sedan han tilldelats priset::

– Totalt chockad, han trodde inte det var möjligt, säger hon till SVT och fortsätter:

– Han satt på en restaurang med sin fru och åt lunch när han fick veta att han vunnit. Han var väldigt glad och skrattade och frun grät av lycka.

Modiano föddes i en förort till Paris två månader efter andra världskrigets slut, i juli 1945. Hans far var av judisk-italiensk härkomst och hans mor en belgisk skådespelerska.

Han debuterade redan som 23-åring och tillägnade sina åtta första romaner lillebrodern Rudy som bara blev tio år gammal.

Modiano har tidigare belönats med franska akademiens stora romanpris 1972, Goncourtpriset 1978 samt det prestigefyllda Prix mondial Cino Del Duca för sitt samlade verk 2010.

Flera av hans böcker har också filmatiseras, bland dem Lacombe Lucien i regi av Louis Malle.

2011 kom journalisten Denis Cosnard ut med boken Dans la peau de Patrick Modiano (Under huden på Patrick Modiano). En känslig biografi samtidigt som den följer författarens litterära utveckling. Här spåras Modianos litterära influenser, från pojkåren till vuxenlivet. Dessutom skriver han om verkliga händelser som återkommer i Modianos romaner: exempelvis en episod där fadern med knapp nöd undkommer Gestapo. Också Per Arne Tjäder porträtterar den nyblivne Nobelpristagaren i Gare d"Austerlitz. En bok om Patrick Modiano som just kommit ut på Daidalos förlag.

Modianos författarskap står därtill i centrum för den senaste volymen i serien Les Cahiers de l’Herne som kom 2012. En mängd författare, kritiker och forskare skriver om honom och de närmare 300 sidorna i A4-format innehåller bland annat tidigare opublicerade texter av författaren, intervjuer, brev och originalrecensioner.

Modiano är känd för att sky media och ger sällan intervjuer.

Det är elfte gången en fransk författare vinner Nobelpriset, senast gick det till Le Clezio 2008.

Litteraturpriset har delats ut sedan 1901, och består av medalj och en penningssumma på 8 miljoner kronor. Den 10 december i Stockholms konserthus får vinnarna motta priset ur kungens hand.

Mest läst