Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Passionsspel i Uddevalla

  Jesus drog fullt torg i Uddevalla på Långfredagen. Den som missade passionsspelet, som snart är en tradition, har chansen att se påskaftonsreprisen.
  De kyrkliga samfunden i Uddevalla nöjer sig inte med enbart gudstjänster under årets största kyrkliga högtid. I sann ekumenisk anda samarbetar de olika kyrkorna i staden över gränserna om det passionsspel som nu visas för fjärde året i rad på Kungstorget.
  Den som promenerade i vårsolen i centrala Uddevalla på fredagen kunde stöta på Jesus på Golgatavandring, bärande på sitt kors runt torget, i varje steg övervakad av romerska soldater. Påskens bibliska drama gestaltas i form av en musikal. I botten finns alltså den klassiska berättelsen om mannen från Nasaret, med inslag av lite kärlek, förräderi, lidande och död samt på den tredje dagen... Ja, slutet ska vi väl inte avslöja.

  Drivande kraft i tillkomsten av denna återkommande föreställning är Kurt Olsson, kyrkoherde i Herrestads församling.
  - Min vision var att vi skulle uppföra en miniatyr i Uddevalla av det passionsspel som ordnas i Oberammergau i södra Tyskland. Där spelar de vart tionde år ända sedan 1600-talet, säger Kurt Olsson.
  Valet föll på en musikal skriven av Urban Ringbäck och L-O Forsberg. Sedan 2003 har ett 70-tal personer årligen deltagit i denna påskproduktion. Rollerna är väl kända. Förutom Jesus finns här bland andra Herodes, översteprästen Kaifas, de tolv lärjungarna och Maria Magdalena.

  - En och annan person har bytts ut under åren men många har varit med från början. Det är ganska mycket jobb att få till allting. Det blir fullt på torget när vi spelar, alldeles särskilt när vädret är med oss som i år. Människor närmar sig den här föreställningen från olika håll, en del utifrån sin tro medan andra kommer av nyfikenhet, säger kyrkoherde Olsson som själv sjunger, talar och tvår sina händer som Pontius Pilatus.

  Cirka 100 000 kronor kostar produktionen i år. Kommunens och Uddevalla centrumutvecklings bidrag hjälper till att täcka en del av kostnaderna. Långfredagen är den mest naturliga dagen för spelet.
  - Men det blir en föreställning på påskafton också. Kommunen ville att vi skulle göra det. Det bidrar till att dra folk till centrum när butikerna är öppna, säger Kurt Olsson.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.