Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Passa på: Njut av mästarens sista OS-uppvisning

Han kisar med ögonen när han lyssnar och hans tänder skiner vita när han ler. Och han är utan tvekan den bästa anledningen att inte åka till Rio i sommar.

Myggor sprider nu det otäcka Zika-viruset i Brasilien. Viruset är framför allt farligt för gravida kvinnor och ge allvarliga skador på fostret. Det är mycket obehagligt och en möjlig anledning att undvika Rio, i alla fall om man är gravid.

Men det finns en bättre, och framför allt mer positiv, anledning att hålla sig hemma i augusti, oavsett om man är kvinna eller man, gravid eller inte. För som tv-evenemang – och nu kommer vi snart till Ola Wenström – är ett OS närmast oslagbart med sin buffé av allt från förmiddagspass i skeet till basketshow med Lebron James och de andra megastjärnorna i USA. Det finns de som anpassar sin semester efter OS, och jag förstår dem; TV-soffan är en alldeles underbar plats att vara på mellan den 5 och 21 augusti.

Och mannen som kommer ta alla tittare i handen och ledsaga dem med proffsig pondus, ödmjukhet och lust heter, precis som under Vinter-OS i Stoji, Knut Ola Wilhelm Wenström.

Inget möte kan ha varit kortare än när cheferna på Viasat samlades för att bestämma vem som ska leda OS-sändningarna. För i sitt stall har man, hävdar jag, den bäste programledare i modern tid när det gäller sport.

Vi som brukar följa Premier League-sändningarna på Viasat har sedan länge vant oss vid att Ola Wenström är på plats och med närmast kuslig precision och tajming håller samman studiosnacket, tar oss genom highlights och samspelar med de utsända reportrarna. Han blir aldrig osäker, obekväm eller stressad. Han har koll på allt och alla, hela tiden. Det är, faktiskt, helt otroligt.

Ändå blev jag liiite osäker när Wenström presenterades som kanalens affischnamn inför OS i Sotji. Fotboll, visst, men ett OS är så mycket mer, så mycket spretigare och utdraget – och så oerhört intensivt för alla inblandade. Klarar han verkligen det med?

Tänkte jag.

Och det gjorde han ju. Hur himla lätt som helst. Med samma goda humör, lyhördhet och förmåga att locka fram det bästa ur sina kollegor och gäster som alltid. Det var en ren uppvisning i programledarskap och jag kan faktiskt inte minnas någon som gjort det bättre så länge jag har tittat på tv (vilket är vad jag menar med modern tid).

Rio blir Wenströms andra och med all sannolikhet sista OS. För kommande spel kommer att sändas av Discovery (kanal 5, 9, 11 och Eurosport) och jag har svårt att se Wenström lämna sitt Viasat. I alla fall så länge den engelska fotbollen och Champions league finns där.

Så njut, kära tv-tittare. Njut av idrotten, ögonblicken och rekorden. Och njut av en av svensk sport-tv:s stora mästare.

Mest läst