Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Partillepris till Johan Hakelius

  Prisad spanare. Skribenten, debattören och författaren Johan Hakelius tog på fredagkvällen emot Partille Bokhandels stipendium, som delades ut för sjuttonde gången.

  Priset, som består av två månaders fritt uppehälle (drygt 30 000 kronor) på Hôtel Chevillon i den lilla franska byn Grez-sur-Loing söder om Paris, innebär att Johan Hakelius för första gången i sitt liv kommer att resa bort för att sätta sig och arbeta.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Jag reser ju en del, men arbetar gör jag i regel hemma, reser gör jag när jag är ledig, så det här är en fantastiskt möjlighet att göra något annorlunda, säger Johan Hakelius som tror att vistelsen kan bli av nästa sommar.

  Vad han ska använda tiden till har han inte bestämt än, men så smått börjat fundera på.

  - Inte så utförligt, men jag har alltid en massa projekt på gång. Vi får se vad det blir, det brukar sällan bli det man har tänkt sig.

  Blev du överraskad av stipendiet?

  - Ja, det får man nog säga. Jag har inte fått något stipendium sedan jag gick i gymnasiet.

  Vid en ceremoni i Partille Bokhandel på fredagkvällen tog Johan Hakelius emot priset "För att han i sin spaning både framåt och bakåt i tiden på ett välformulerat, skarpt, men ändå ömsint sätt skildrar människor och företeelser", enligt juryns motivering.

  Partille Bokhandels författarstipendium institftades 1994. Tidigare stipendiater är bland andra Viveca Lärn, Jörgen Lind, Bo Sigvard Nilsson, Marie Hermanson, Åsa Moberg, Anna Bergenström, Lina Ekdahl och Johan Theorin.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.