Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Partiet: "Det som hänt är allvarligt"

Socialdemokraterna ser allvarligt på Magnus Nyströms agerande. Men än så länge får han sitta kvar i SDN Lundby.

I samband med att Magnus Nyström utreddes av Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd hade partiet diskussioner om hur man skulle hantera situationen.

Det slutade med att han fick lämna uppdraget som ordförande i stadsdelens individutskott.

- Han förstod att han hade gjort tokigheter, och att han inte kunde vara kvar. Så han valde att kliva av, säger Håkan Hallengren (S), ordförande i SDN Lundby.

Men som ledamot i stadsdelsnämnden fick han sitta kvar.

- Han har skött sitt arbete i nämnden och med sin långa erfarenhet har han varit en tillgång för mig som är ganska ny som ordförande, säger Håkan Hallengren.

Hur har han förklarat att sitt agerande för dig?

- Han har inte kunnat förklara det på ett bra sätt.

Socialdemokraternas förste ombudsman Eva-Marie Rasmusson säger att det som skett är allvarligt.

- Det är jätteolyckligt, fruktansvärt tråkigt. Men samtidigt vill man inte agera för fort i sådana här frågor. Jag vet inte om jag har all information än.

Han har fått lämna ett uppdrag, men har kvar ett annat – ska man tolka det som att ni bara har kvar förtroendet till viss del?

- Vi kan ju aldrig tvinga folk att avgå, det ska i alla fall extremt mycket till.

Både Håkan Hallengren och Eva-Marie Rasmusson säger att de hade sina diskussioner efter det att Arbetsförmedlingens beslut kom. Sedan dess har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktat kritik mot Magnus Nyström för att han skickade mejl till den berörda kvinnan från en privat adress för att kringgå offentlighetsprincipen.

Eva-Marie Rasmusson konstaterar att det är en självklarhet att brev ska diarieföras.

- IVO:s beslut har jag inte ens hört talas om måste jag nog erkänna. Vi får ta i det här mer ordentligt nu, säger hon.

Håkan Hallengren säger att han känner till mejlet, men att han inte satt sig in i innehållet. Han antyder att partiet kommer att ta upp ärendet till en ny diskussion när innehållet i kommunens revisorers granskning blir känt.

- Jag vet ju att det är annat på gång, men jag vet ännu inte vart det barkar hän. Så det är svårt att veta just nu vad det kommer att innebära.

Fotnot: Individutskottet behandlar frågor om privatpersoner. Besluten innehåller känslig information och sekretessen är mycket viktigt. Besluten kan handla om placering på behandlingshem av barn och ungdomar eller missbrukare i behov av stöd.

Mest läst