Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Partibidrag över 20 000 blir öppna

Alla privata bidrag över 20 000 kronor till partier ska redovisas öppet, enligt en överenskommelse mellan samtliga riksdagspartier utom SD.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och före nästa val ska det finnas en lag om samma sak.

Sju av riksdagens åtta partier - det vill säga alla utom Sverigedemokraterna - är nu överens om att offentliggöra eventuella bidrag från privatpersoner som överstiger 20 000 kronor.

Och tidtabellen för lagstiftningen som ska ta över den frivilliga överenskommelsens roll säger att en lag ska införas våren 2014, före valet till EU-parlamentet som äger rum i juni 2014.

I och med att lagen, enligt planen, inte kommer på plats förrän kort före valet skulle donationer till exempelvis personvalskampanjer inte behöva redovisas på samma villkor som under en lag.

-Jag utgår ifrån att alla partier som står bakom överenskommelsen kommer att redovisa alla val det året på samma sätt, när de 2015 redovisar valåret 2014, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Sverigedemokraterna vidhåller sitt nej till att redovisa eventuella bidrag på över 20 000 kronor från privatpersoner med namn.

-Det är ju så att personer som visar sympati med partier som framför kontroversiella åsikter riskerar att råka illa ut. Det vill inte vi medverka till, säger partisekreteraren Björn Söder.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner känner en oro för att överenskommelsen, och inget ytterligare, blir det som hamnar i lagstiftningen. Om det blir fallet så kommer den att runda en del av kritiken från Europarådet, anser Wallner. Miljöpartiet vill ha tydliga regler om hur pengar från organisationer ska redovisas, till exempel.

-Annars behöver ett parti bara visa att de fått pengar från en organisation, inte var pengarna till organisationen kom ifrån, säger Wallner.

Inför dagens möte med de övriga partisekreterarna i riksdagspartierna har Kent Persson träffat justitieminister Beatrice Ask.

-Jag förutsätter att lagstiftningen kommer att vara på plats före valet 2014. Det jag nu gör som partisekreterare är att säkerställa det, så att arbetet rullar på i den takt som krävs, säger Persson.

Vad lagstiftningen exakt ska innehålla är inte klart, men grunden ska vara de skrivningar som finns i den frivilliga överenskommelsen sedan tidigare.

Ordföranden i riksdagens konstitutionsutskott, Peter Eriksson (MP), vill att regeringen skyndar på med en lag.

-Det börjar bli ont om tid, säger Eriksson som anser att en lag måste börja gälla senast årsskiftet 2013/2014 för att den ska betyda något i valen 2014. -Eftersom det finns en utredning som man utgår ifrån borde det vara möjligt att få fram ett förslag i januari eller februari, säger han.

Peter Eriksson syftar på den utredning som statsvetarprofessorn Gullan Gidlund ledde och presenterade 2004. Den lades i byrålådan. Det berodde bland annat på invändningar om att förslagen krävde grundlagsändringar, men också för att flera partier i riksdagen då vände sig emot förslagen om en mer öppen och lagfäst redovisning.

Det är bra att Moderaterna nu ger besked om att de verkligen vill ha en lagstiftning till 2014, anser Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

-Men det riskerar att bli en längre process än vad vi anser att det borde bli. Vi kommer att fortsätta att trycka på, säger Jämtin.

Det är snart ett år sedan som M öppnade dörren på glänt, från att tidigare, tillsammans med Kristdemokraterna, ha motsatt sig lagstiftning. I våras lovade Perssons företrädare Sofia Arkelsten handling, men sedan har det varit tyst. Kent Persson avvisar dock kritiken om att Moderaterna drar benen efter sig angående lagstiftning.

-Det finns ingen grund för kritiken. Lagstiftningsarbete tar tid, säger Persson.