Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lina Watz, en av de uttagna till Paralympics. "Det största man kan vara med om".

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Paralympicstruppen växer

Med knappt ett halvår kvar till Paralympics i Rio de Janeiro börjar den svenska truppen formas. -Vi hoppas på runt 65 som åker, säger Ines Lopes, idrottsansvarig i truppledningen.

Sveriges paraolympiska kommitté gav på torsdagen 14 idrottare beskedet att de kan börja förbereda sig för Paralympics 7-18 september.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Stefan Olsson, guldmedaljör i dubbel i rullstolstennis i London 2012, ryms i den grupp som inte längre behöver oroa sig för att kvala in.

Så även skytten Philip Jönsson och simmaren Lina Watz, som oturligt missade spelen för fyra år sedan på grund av sjukdom.

-Det här är det största man kan vara med om, säger hon. -Jag har inte hunnit smälta det här är, säger Jönsson.

Torsdagens uttagning var den tredje sedan i november förra året. Ytterligare aktiva kommer att nomineras under våren och sommaren.

-Förhoppningen är att kunna ge så snabba besked som möjligt. I slutet av maj och början av juni blir nästa uttagning. Vi har fram till 15 augusti på oss, säger Ines Lopes.

För första gången står Brasilien - och ett land i Sydamerika - som värd. Paralympics sväller mer och mer för varje arrangemang.

Uppemot 4 350 paralympier från över 160 länder tävlar om 526 medaljer i 22 idrotter.

-Det blir tuffare och tuffare. Antalet aktiva ökar, samtidigt har antalet medaljer blivit färre eftersom klasser slagits ihop. Men vi har några guldkorn i truppen. Vårt mål är att vara med i totalt 14 idrotter, säger Lopes.