Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Papyrus pannhus blir ny konsthall

Papyrus gamla pannhus i Mölndal håller på att förvandlas till en kulturarena. Två utställningar som ingår i Göteborgs Internationella konstbiennal blir startskottet.

Rivningen inne på det gamla industriområdet pågår för fullt. Vi passerar flera av de gamla byggnaderna som ska rustas upp och bevaras på väg till pannhuset. Det är råa ytor av rött tegel, cement och glas. Takhöjden i den nya konsthallen är sexton meter och rummet är tjugo gånger tjugo meter stort.

– Området och byggnaden är unik. Under namnet Forsåker Byggnad 14 vill vi skapa en konsthall i ett vitt begrepp. En plats för utställningar, musikevenemang och möten mellan olika konstarter, säger Mats Jansson, initiativtagare och ansvarig för verksamheten, nyligen anställd som kulturkonsulent på Mölndals kommun.

Läs också: Biennal med uppdrag att berätta

Forsåker är namnet på Industriområdet mellan Mölndals Bro och Kvarnbyn. Det har en lång historia, här tillverkades papper i över trehundra år. Det första pappersbruket etablerades 1763 och bruket blev Papyrus AB i slutet av 1800-talet och hette så fram till i slutet av 1990-talet. År 2002 köpte Klippan AB pappersbruket och valde att lägga det 2006.

Nu ska det gamla industriområdet förvandlas till en modern stadsdel med bostäder, arbetsplatser, butiker och kultur. Programmet ska godkännas senare i år, nästa år väntas detaljplanen bli klar och den beräknade byggstarten av bostadskvarteren, med plats för tre tusen bostäder, är satt till 2018.

– Normalt kommer kulturen in sist men här är det tvärtom, konstaterar Mats Jansson, som tidigare producerat en rad internationella konst- och konsthantverksutställningar.

I den nya hallens verksamhet hoppas han kunna intressera och engagera konstnärer från Mölndal.

– Vi vill även bli en viktig arena nationellt och planerar också för nätverksbyggande projekt med andra platser i världen.

19 september, under Göteborgs Internationella konstbiennal, invigs Forsåker byggnad 14 med två utställningar: Spår av ansikten av textilkonstnären Amalia Kenamets samt nothing desolve(s) to – ett samarbete mellan skulptören Åsa Herrgård, dansaren Carmen Olsson och ljudkonstnären Dan Fröberg.

   

Fotnot: Sedan 1999 är Papyrus namnet på en av Europas ledande grossister inom papper, hygien och packprodukter med verksamhet i 20 Europeiska länder.

Mest läst