Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Wesam3

Pappan: Hur kunde han mördas för en Iphone?

I höstas rånades 26-årige Wesam Farha på sin mobil och mördades med 22 knivhugg på en ödetomt i Borås. Tisdag 1 mars klockan 11 faller domen. Den misstänkta trion kan komma att frias eftersom vittnesmålen bygger på deras egna uppgifter.

Falköpingsbon Tim Farha satt och hjälpte en bekant som ska starta företag med pappersarbetet. Då ringde telefonen.

– Jag minns hur jag reser mig upp inför min bekant, efter att ha pratat med Wesams mamma på telefon, och säger: De har mördat min son. Sen sätter jag mig i bilen. Jag vet inte vilken väg jag tog, jag vet inte hur jag kom fram till Borås. Jag bara körde, berättar Tim Farha.

Det enda pappan ville var att komma fram till Borås och hitta Wesam vid liv. Nu har det gått fyra månader sedan Wesam höggs ihjäl bakom ett transformatorhus på en industritomt i Borås. Men för pappan har tiden stått still och i början litade han inte på polisens ord om att sonen var död.

– Vi trodde inte på det, varken jag eller hans mamma. Trots att de visade oss bild på honom, på hans jacka. Våra hjärnor ville oss inte låta oss tro, säger han.

Titt som tätt hoppar Tim Farha till nutid när han berättar. Som att Wesam fortfarande lever.

– Han är verkligen skärpt. Varje gång någon behövt hjälp med datorn eller telefonen, har det varit han som fixat. Han pluggade e-handel, ville handla med olika länder. Nu är han borta för inget, för en mobiltelefon. Hur kan man mörda någon för en mobil? säger Tim Farha.

Wesam dog ingen naturlig död. Obduktionsrapporten listar 22 knivhugg. Kort tid efter Wesams död, greps också tre män som enligt åklagaren har befunnit sig vid transformatorstationen ihop med Wesam. En 20-åring står åtalad för mord, en 21-åring och en 25-åring för medhjälp till mord. Dessutom står trion åtalade för att ha rånat Wesam på hans mobil.

21-åringen och 25-åringen har i förhör berättat hur 20-åringen efter rånet började hugga Wesam medan de själva flydde platsen. Smskonversationer bekräftar att Wesam skulle träffa de åtalade under kvällen. Information från mobilmaster avslöjar dessutom att de misstänktas mobiler befann sig i området vid den troliga tidpunkten för mordet.

Men det finns ett graverande juridiskt problem: Den 21-åring och den 25-åring som pekar ut 20-åringen som mördare, står själva åtalade för medhjälp till mord. Därmed väger deras uppgifter inte lika tungt som om de vore vittnen.

Samtidigt nekar 20-åringen till att ens ha befunnit sig vid transformatorstationen, trots att hans mobil bevisligen gjorde det.

Bara dagar efter att rättegången avslutades den 12 februari, släpptes de tre misstänkta ur häktet. Domen kommer nu på tisdag 1 mars, men att samtliga misstänkta gärningsmän släppts på fri fot är en stark indikation på att de kommer att frias. Vem är det i så fall som har mördat Wesam? För pappan har tron på det svenska rättssamhället börjat vackla, något som han även har berättat om i Borås Tidning.

– Jag vill tro på lagen, på att de skyldiga ska få sitt straff. Men för mig är det en katastrof att de här tre släppts på fri fot, säger Tim Farha.

Den mordåtalades advokat Anders Roy tar frisläppandet som en mycket stark indikation på att det kommer en friande dom.

– Det är väl etablerat i rättspraxis att man inte kan använda sig enbart av medtilltalades uppgifter. Då krävs det stödbevisning och det finns det inte här. Vid så allvarliga åtal som mord, kan man inte chansa på att man fått tag i rätt person. Man måste veta, säger han.

Familjens advokat Peter Wall är besviken över att bevisningen inte verkar ha räckt.

– Det finns inga tvivel om att de här tre är de sista som Wesam träffade i livet. Jag blir förvånad om inte detta går vidare till hovrätten vid en friande dom. Mina klienter är djupt missnöjda med en utgång där tre personer frias trots att vi med stor sannolikhet vet vad som hänt, säger han.

FAKTA: Iphonemordet

• 26 oktober 2015 vid åttatiden på kvällen mördades Wesam Farha på Kilsundsgatan i Borås. Tidpunkten för mordet har delvis fastställts baserat på när koden till hans mobil ändrades.

• 27 oktober hittades Wesams kropp av polisen. Enligt obduktionsprotokollet förblödde han till döds av de 22 knivhugg han fått.

• Aktivitet i Wesams mobil ledde tack vare mobiloperatörens uppgifter till att tre män i åldrarna 20 till 25 år greps. Den yngste står åtalad för mord, de två andra för medhjälp till mord. Samtliga står även åtalade för att ha rånat Wesam på hans Iphone 6.

• 12 februari 2016 avslutades rättegången. Den mordåtalade 20-åringen har hela tiden nekat till alla anklagelser.

• 17 februari tog fallet en ny vändning – samtliga misstänkta släpptes ur häktet i väntan på dom. Det här innebär att de troligtvis frias när domen kommer i dag.

Mest läst