Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Selma Bremell äter gröt med lättmjölk utan att protestera. Men många föräldrar har reagerat på lättprodukterna.

Pappa tar strid mot lättmjölk

Lättmjölk och fettsnålt margarin serveras sedan i våras till barnen i Mölndals förskolor och skolor. Men nu ställs krav på ändring.

Klockan slår åtta och barnen på Krokslätts förskola klättrar upp i stolarna för att äta frukost. Det serveras mannagrynsgröt med lättmjölk.

– Det är vansinnigt att ge barn från två år lättmjölk när det inte finns något stöd för att de inte ska dricka standardmjölk, säger Daniel Bremell, pappa till snart tvååriga Selma.

Han påpekar att fettet är bra för bland annat hjärnan.

– Det är ju inga sådana mängder fett som barn får i sig att det skulle kunna vara skadligt.

Lättprodukterna infördes av kostchefen på rekommendation av Livsmedelsverket. Men Daniel är själv läkare och har ägnat mycket tid åt att gå igenom nordiska näringsrekommendationer. Han har inte hittat något stöd för att avstå från att ge mättat fett till barn.

– De här barnen är ju små, mellan 1 och 3,5 år. Jag tycker det är märkligt att Mölndals införde det här i våras när pendeln samtidigt svängde i debatten från lättprodukter.

Flera barn har fått läkarintyg som säger att de måste dricka standardmjölk. En av dem är Jonas Lundströms femårige son som går på Toltorps förskola.

– Han har barndiabetes och är lite tunn. Men läkaren skrev också att hon allmänt anser att det är fel att ge barn lättprodukter.

När Krokslätts förskola hade föräldramöte nyligen visade sig ett brett missnöje och Daniel Bremell fick uppdraget att skriva till politikerna i barnomsorgs- och utbildningsnämnden.

Han hoppas nu att politikerna ska agera.

– Jag visste inte att vi serverade det. Rekommenderar Livsmedelsverket verkligen det? Rent spontant tycker jag det låter lite underligt att så unga ska dricka lättmjölk. Men det är svårt för oss politiker att säga att vi inte litar på Livsmedelsverket. Men som förälder skulle jag inte kunna tänka mig att ge lättprodukter till en tvååring, säger nämndens ordförande säger Claes Olsson (M).

I flera andra kommuner har föräldrars protester lett till att standardmjölken återinförts.

Rekommendationen grundar sig på en undersökning av barns matvanor från 2003/2004 samt nordiska näringsrekommendationer.

Undersökningen visade att barn får i sig för mycket mättade fetter.

Ett enkelt sätt att se till att barnen får i sig i en bra fetthalt är att rekommendera förskolor att servera lättmjölk, anser Livsmedelsverket.

Lättmjölken anses nyttigare än standardmjölk eftersom den även innehåller d-vitamin.

Källa: Livsmedelsverket

Mest läst