Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Pappa larmade om mobbning

  Den 13-åriga flicka som förmodas ha tagit sitt liv i Kumla i fredags hade mobbats i skolan. Det vittnar flera personer om, bland andra föräldrar till elever på flickans skola, skriver Svenska Dagbladet.
  -Alla visste men ingen gjorde någonting. Lärarna blundade. De borde ha stöttat henne mer, säger en kompis till flickan.

  Enligt Nerikes Allehanda på nätet var 13-åringens pappa en av dem som redan i höstas slog larm om att det fanns problem på skolan.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Och Gunnar Olausson, enhetschef på Skolinspektionen, säger att en tillsyn 2008 och en kvalitetsgranskning två år senare visade på stora problem på Vialundskolan.

  -Det som varit mest framträdande är brister i ledarskapet, säger han.

  Ingen har ännu delgivits misstanke om brott i fallet i Kumla.

  -Om vi får en misstänkt person kommer vi att gå ut med nicknamet (smeknamnet) direkt. Men inte i nuläget, säger åklagaren Pia Åsberg.

  Utredarna arbetar med två spår. Nätmobbningen som flickan kan ha utsatts för är det ena.

  -Vi vet inte alls vilka personerna är. Men det talar för att det är personer i hennes närhet.

  Åklagaren säger däremot att den andra delen, där en anmälan kommit in, troligen inte har genomförts av någon i flickans närhet. Där är det hetaste spåret det smeknamn som använts av personen på internet. Brottsrubriceringen utnyttjande av barn för sexuell posering står fast.

  -Det är det fallet vi jobbar hårdast med, säger Pia Åsberg.

  Ytterligare en anmälan har kommit in mot samma smeknamn. Den utsatta flickan anmälde brottet i januari. Hon förhördes under måndagen. Polisen säkrade då också teknisk bevisning. Båda anmälningarna hanteras i samma ärende.

  -Jag har ingen aning om i fall de blir fler, men risken är ganska stor.

  Under förmiddagen har Skolinspektionen haft ett möte om situationen på Vialundskolan i Kumla där flickan som tog sitt liv gick.

  -Vi har bestämt att vi ska göra en riktad tillsyn mot skolan och titta på det som berör trygghet och studiero. Det handlar om frågor som värdegrund och mobbning och motverkan mot kränkande behandling, säger Gunnar Olausson, enhetschef på Skolinspektionen.

  Redan nästa vecka hoppas han att man kan sätta i gång. Arbetet kommer att riktas mot förvaltningsledningen och kommunens ledning, inte mot skolan i ett första skede.

  Gunnar Olausson påpekar att insatsen inte uteslutande har en koppling till det som hänt nu.

  -Det är uppenbart att den här skolan har haft problem eftersom föräldrar hört av sig om elevernas säkerhet på skolan, och då borde skolan ha agerat, säger han.

  Skolan har redan i ett tidigare skede presenterat förslag på åtgärder, men nu finns det enligt Olausson anledning att se över dem.

  -En sådan här snabb insats är inte ovanlig, men heller inte vardagsmat.

  Vialundskolans rektor har inte blivit kontaktad efter mötet med Skolinspektionen.

  -De ska ta kontakt med förvaltningen och kommunen. Vi får se vad de framför för kritik till oss. Det är klart att vi borde få kritik. För det som har hänt får inte hända, säger rektorn Leif Rönnberg.

  Om uppgiften att skolan larmades om mobbing av flickan redan i höstas säger han:

  -Jag går inte in på enskilda fall. Men vi har ett trygghetsteam som jobbar runt eleverna och vi har en likabehandlingsplan. Men vi har absolut anledning att se över dem.

  Redan före händelsen hade skolan planerat olika aktiviteter mot nätmobbing bland elever och föräldrar.

  Någon minnesceremoni är inte planerad på skolan. Däremot finns ett bord i flickans klassrum där hon uppmärksammas.

  -Vi har följt föräldrarnas önskemål, säger Leif Rönnberg.