Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
210064h1024.jpg
Stockholmsbörsen faller i inledningen. Bildmontage

Panikstämning på världens börser

En ny våg av oro för Kinas ekonomi sprider panik på världens börser. Den redan dåliga inledningen på börsåret börjar likna en katastrof för många investerare.

Kina fortsätter sänka valutan i vad många befarar ska övergå i ett valutakrig. Landets ledning har samtidigt uppenbara svårigheter att vinna marknadens förtroende, både vad gäller sina nationalräkenskaper och de åtgärder som vidtas för att stabilisera läget.

-Kina genomgår en stor omställning och exporterar en del av sina problem till valutamarknaden. Samtidigt har USA:s centralbank börjat höja sina räntor. Så det är ett turbulent klimat, säger Brian Cordischi, strateg på Carnegie.

Uppgången borta

Han tror att hela börsåret 2016 kommer att präglas av den globala åtstramningsprocess som Kina och USA skapar.

TT: Hur orolig ska man vara?

-Man ska alltid ta ökad turbulens, volatilitet och börsras på allvar. Men hur orolig man ska vara får var och en avgöra. Det beror på ens personliga läggning, svarar Brian Cordischi.

Under årets första tre handelsdagar har hela fjolårets uppgång raderats ut på Stockholmsbörsen. Och på Shanghaibörsen stoppades handeln både i måndags och på torsdagen sedan kursrasen ansetts för stora.

Oviss tjänstesektor

Det har blivit trångt i dörren när många vill dumpa kinesiska tillgångar samtidigt. En väntad justering av restriktionerna för hur stora affärer Kinas största aktieägare får göra spökar.

En annan faktor som eldat på paniken är tecken på dämpad aktivitet i Kinas tjänstesektor.

-Och det är den (tjänstesektorn) som ska ta över som motor i ekonomin, säger Elisabet Kopelman, chef för ekonomisk analys på SEB.

Risk för spridning

Nordeaekonomen Amy Yuan Zhuang tonar ned risken för en kollaps. Hon tror inte vi står inför en ny stor global kris, då turbulensen inte avspeglar det hon ser ute i ekonomin.

Hon tillägger att Kinas regering fortfarande har och väntas använda fler verktyg för att stabilisera utvecklingen och att aktiemarknaden i Kina bara är en begränsad del av den kinesiska ekonomin.

Risken för spridningseffekter i form av skuld- och valutaproblem i asiatiska ekonomier, som Malaysia, Thailand och Sydkorea, går dock inte att bortse från, anser Amy Yuan Zhuang.

Sverige står pall

Sverige väntas klara sig hyggligt med fortsatt låga räntor, även om börsen tar stryk.

-Det är svårt att se ett riktigt negativt scenario för Sverige och svensk tillväxt, säger Jan Dworsky, strateg på Handelsbanken.

Desto större problem väntar han sig för oljeberoende länder som Norge och Ryssland:

-Brasilien också. Men där har valutan redan havererat och landet är i recession. Där är krisen redan ett faktum, men det blir ju inte lättare av en sådan här utveckling.

En ny våg av osäkerhet kring Kinas ekonomi har gett börsfall på bred front under årets första handelsdagar. De aktier som drabbas värst finns i sektorer med exponering mot råvaror som olja och metaller. Det slår även hårt mot många tunga konjunkturkänsliga verkstadsaktier.

I turbulensen har Shanghaibörsen, under de få handelstimmar den varit öppen i år, rasat med 12 procent.

Många investerare tar sin tillflykt till vad som upplevs som säkrare placeringar, vilket skakar svaga valutor och pressar räntorna på statspapper, särskilt de amerikanska. Det pressar även upp guldpriset till den högsta nivån på flera månader.

Räntorna på svenska statsobligationer följer med amerikanska statspapper ned mot historiska bottennivåer. Räntan på en tvåårig svensk statsobligation har fallit till -0,52 procent, den lägsta noteringen sedan bottennivåerna i turbulensen i augusti i fjol.

Den redan skakiga råvarumarknaden, pressad av överutbud på både olja och metaller, drabbas också av orosvågen. Priset på råolja har fallit till de lägsta nivåerna på över tio år.

Mest läst