Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
hl12

Pang för pengarna

I morgon inleds Folk och försvars årliga rikskonferens i Sälen. Gäst är Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen. Han kommer att få många frågor om Natos vilja och förmåga att försvara Sverige. Enligt ÖB Sverker Göransson klarar Sverige, när insatsförsvaret är på plats 2019, bara att stå emot ett begränsat anfall i en riktning under en vecka.

Spekulation bygd på spekulationer kan alltid ifrågasättas. Men det är bra att ÖB talar brutalt klarspråk om det som varit förutsättningen för svensk försvarspolitik i mer än 50 år – att Sverige fördröjer ett ryskt anfall tills hjälpen från Nato anländer.

Insatsförsvaret skall omfatta 28 000 hel- eller deltidsanställda soldater samt 22 000 hemvärnsmän. Minsta eftertanke borde leda till insikten att ett så litet försvar inte kan möta två invasioner samtidigt. Ändå har rutinerade försvarspolitiker lyckats se förvånade ut.

De både försvarspolitiska talespersonerna Allan Widman (FP) och Peter Hultqvist (S) anser att försvaret måste ha högre ambitioner. Det låter sig sägas, men vad får det kosta? Insatsförsvaret i planerat skick kostar cirka 40 miljarder kronor om året – om beräkningarna håller. Det finns tydliga varningstecken om att pengarna inte kommer att räcka.

Det värsta ÖB:s klarspråk kan leda till är ett politiskt beslut som ger försvaret större uppgifter utan att försvarsanslaget ökas i motsvarande grad.

Sambandet pengar och försvarsförmåga borde tyckas självklart, men är det inte. Det svenska värnpliktsförsvaret, med sina som mest 850 000 illa utrustade, svagt beväpnade och dåligt utbildade soldater, var till sist så underfinansierat att det med all säkerhet inte hade klarat sitt uppdrag att försvara Sverige i två riktningar tills Nato hann fram.

ÖB har satt fart på försvarsdebatten. Det är bra. Men debatten måste få ett ekonomiskt innehåll för att bli meningsfull. Vad det får kosta är en lika viktig fråga som vad vi vill ha.

Dessutom behöver Sveriges relation till Nato utredas förutsättningslöst. Är det meningsfullt att stå utanför om vi behöver Natos hjälp inom en vecka?

GP 12/1 -13

Mest läst