Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Palladium nytt modehus

När Palladiumhuset öppnas på fredag är det inte längre som biograf, utan som exklusivt modehus. Men stuckaturen, pelarna, takmålningen och de väldiga kristallkronorna finns kvar.

Göteborgare har gått på bio i huset snett emot Kopparmärra i nästan 90 år. Ambitionen under ombyggnaden har varit att bevara gamla välkända detaljer i biografinredningen och återskapa glansen från Palladiums storhetsdagar.

- Fastighetsägaren har lagt mycket pengar och engagemang på detta, säger projektchefen för bygget, Hans Eklund från Niobe Fastighetsutveckling AB.

Han har deltagit i diskussionerna om husets framtid sedan fastighetsägaren SEB Trygg Liv började fundera över vad man skulle göra med det sedan SF Bio valt att flytta ut 2008.

- Vi valde mellan olika spår, men fastnade för ett hus med butiker som säljer uppgraderat mode, säger han.

COS, Collection of Style som är H&M:s fristående, exklusiva märkeskedja, har största butiksytan. Den omfattar bland annat den gamla biografentrén och en övervåning med sju meter till taket, i höjd med den gamla biografsalongens balkonger. Det är i COS lokaler de flesta av de gamla detaljerna finns.

Takmålningen av Gunnar Ström (1892-1982), som också målat innertaket på biograf Draken, symboliserar filmens segertåg över världen.

- Konservatorer har legat på rygg och rengjort målningen efter alla konstens regler, berättar Hans Eklund.

Pelare, stuckatur och en reliefskulptur i gamla foajén har renoverats. De två väldiga kristallkronorna med sammanlagt 5 000 prismor, handstöpta på Orrefors glasbruk till biografens invigning, glittrar nu som då.

- Varenda prisma har plockats ner, tvättats för hand och satts upp igen.

Fasaden har återskapats; bland annat, genom att de rektangulära fönstren, som sattes in på 1950-talet, ersatts med valvformade fönster.

Nya entréer har tagits upp för de fyra butiker som, vid sidan av COS, fyller det nya modehuset: G-Star Raw, Scotch & Soda, Woolrich och Napapijri. De tre senare får ingång från Lilla Nygatan.

Uppackning av varor och styling av butikslokalerna har pågått för fullt den här veckan. Det är stressigt och litet neröst.

Hos COS råder fotoförbud. Först sedan byggbolaget som visar oss runt skaffat klartecken från huvudkontoret, får vi lov att fotografera de gamla välkända takmålningarna och kristallkronorna.

Men i de övriga butikerna tas vi glatt emot och visas runt bland glasmontrar, blänkande mahogny, antikbehandlade trägolv, gamla gruvlampor från 1930-talet och gammaldags provdockor.

Ett år har ombyggnationen tagit. På fredag klockan 12 öppnas dörrarna till de nya butikerna.

Mest läst