I tio dygn har ett 30-tal statslösa palestinier hungerstrejkat för att få uppehållstillstånd. Bland dem Ahmed Charbie, Muhammed Abughalioun och Ossama Al Najjar.
I tio dygn har ett 30-tal statslösa palestinier hungerstrejkat för att få uppehållstillstånd. Bland dem Ahmed Charbie, Muhammed Abughalioun och Ossama Al Najjar.

Palestinier redo att strejka till döds

ANNONS
|

Av de 30 statslösa palestinier som för tio dagar sedan inledde en hungerstrejk på Järntorget som en protest mot att ha fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd är nu 25 kvar. Fem har förts till sjukhus för vård.

Det är bara en handfull män som sitter utomhus när GP kommer till det vita tältlägret på Olof Palmes plats, övriga ligger i sovsäckar och vilar.

- Vi är inne på tionde dygnet nu, fem åkte in på sjukhus i går och många av oss är i väldigt dåligt skick, säger Ahmed Charbie, en av de hungerstrejkande vid Järntorget.

- Vi tänker inte ge upp. Vi vill ha en dialog om uppehållstillstånd, man kan inte skicka tillbaka oss till Gaza, säger Muhammed Abughalioun, som vanligtvis är en kraftig bodybuilder, men förlorat många kilo muskler under hungerstrejken.

ANNONS

På stora plakat vänder sig de hungerstrejkande till allmänheten där man kan läsa:

"Vi får inte stanna kvar. Vi får inte åka till Palestina. Vart ska vi ta vägen?" och "Vi vill ha uppehållstillstånd nu!".

- Vi kan inte åka tillbaka. Vi är från gamla Palestina och vi har inget land och inga hem längre. Många av oss har varit här i från två till åtta år utan få uppehållstillstånd. Detta är inget sätt att leva, vi hänger löst, säger Muhammed Abughalioun.

- Vi kommer att fortsätta vår hungerstrejk ända tills vi dör, säger Muhammed Abughalioun.

De statslösa palestinier som nu hungerstrejkar på Olof Palmes plats kommer från Gaza, och har ingenstans att ta vägen. De är rädda för avvisning till kriget.

Migrationsverket stoppade tillfälligt alla avvisningar till Gaza i mitten av juli, på grund av kriget.

Migrationsverket har vid flera tillfällen besökt de hungerstrejkande de senaste dagarna.

- Vi försöker etablera en dialog med personerna där. Och vi försöker ta reda på vilka de är för att kunna se i processen var ärendena ligger. Vi vet av erfarenhet från tidigare hungerstrejker att ibland är det ärenden som inte ens är avslutade, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Hur reagerar man från Migrationsverket på uppgiften att de tänker hungerstrejka sig till döds?

ANNONS

- Det är naturligtvis djupt oroande. Här har vi personer som är så pass beslutskraftiga och desperata att man är beredd att gå väldigt långt för att få gehör för sin sak.

- Men en hungerstrejk påverkar inte det juridiska utfallet av ett ärende. Däremot kan det vara så att saker kan förändras i ett ärende och då är det viktigt att man kan åberopa det. Men en hungerstrejk i sig är ingen ny omständighet som gör att en juridisk bedömning förändras, säger Fredrik Bengtsson.

Fakta

Inga avvisningar till Gaza har skett sedan mitten på juli.

Inga palestinier från Gaza har kunnat söka asyl i Sverige under samma period, eftersom ingen kan ta sig ut.

De tre största grupperna som sökt asyl i Sverige de senaste tre veckorna kommer från Syrien, Eritrea och statslösa palestinier från Syrien.

ANNONS