Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Pagrotsky: Utred Liborskandalen

Bankskandalen i Storbritannien, Liborgate, kan ha inneburit förluster också för svenska skattefinansierade verksamheter. Leif Pagrotsky (S) kräver att regeringen utreder frågan.

-Det är inte acceptabelt att bara vänta, säger han till TT.

Även Sverige kan ha drabbats tror Leif Pagrotsky.

-Svenska verksamheter använder Libor-räntan i olika sammanhang och det går inte att veta om man har förlorat på det, men det är mycket sannolikt, säger Pagrotsky, som är Socialdemokraternas skatteutredare.

Skandalen i London, då referensräntan Libor manipulerades, har allvarligt skadat förtroendet för bankerna.

-Jag blev otroligt upprörd när jag fick höra talas om skandalen, säger Pehr Wissén, adjungerad professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. -Bankerna har haft ett samhällsansvar som de har svikit.

En bank, Barclays, har redan fått böter på motsvarande drygt tre miljarder kronor. Nu hotas de sexton globala banker som tros vara inblandade i härvan av stämningar på mångmiljardbelopp, från företag, städer och hushåll som anser sig ha blivit lurade, uppger Svenska Dagbladet.

Liborskandalen påverkar förtroendet för hela banksystemet, anser SEB:s vd Annika Falkengren.

-Man blir förtvivlad som bankchef, säger hon till Svenska Dagbladet.

Men hon kan inte gå i god för att något liknande inte skett i Sverige, något som Pehr Wissén däremot finner osannolikt.

Libor står för London Interbank Offer Rate. Det är en interbankränta som anses vara en av de viktigaste i världen. I slutet av juni avslöjades att bankjätten Barclay manipulerat räntan under fem års tid.

5115b1024.jpg

Libor står för London Interbank Offer Rate. Det är en interbankränta som anses vara en av de viktigaste i världen.
Libor bestäms varje dag klockan 11 då sexton olika banker meddelar de räntor de tar ut för lån mellan bankerna. Av dessa räknas sedan ett medelvärde ut.
Liborräntan påverkar i sin tur räntor som företag och privatpersoner får när de lånar pengar från bankerna. Svenska motsvarigheten heter Stibor.
I slutet av juni avslöjades vad som kom att benämnas som Liborgate då brittiska finansinspektionen konstaterade att bankjätten Barclay manipulerat räntan under fem års tid.
Ytterligare sexton banker tros vara inblandade i Libor-skandalen.

Mest läst