Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Påverkar sällan val av parti"

– Det man vet från tidigare undersökningar att sådana här "skandaler" sällan påverkar väljarnas partival.

Man byter inte parti för att partiledaren varit inblandad i skandaler, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men uppmärksamheten kring Juholt får ändå konsekvenser för Socialdemokraterna menar hon. Ett parti som hamnar i en sån här situation får ägna mycket kraft och energi åt skadekontroll.

– Man kan inte ägna sig åt att kritisera regeringens politik utan får ägna sig åt det här. Det gör det svårt för väljarna att få veta vad socialdemokratisk politik är, säger Demker.

Håkan Juholt kan också få problem internt eftersom han är relativt ny på sin post och inte har ett tungt förtroendekapital att luta sig mot.

– Risken blir att missa, glömma och slarva är något som man uppfattar som karakteristiskt för Julholt. Bilden av att han skulle vara slarvig kan vara skadligt inåt i parti. Det är nästan värre eftersom partiet behöver stå bakom sin ledare. I förlängningen blir ett parti som svajar mot sin partiledare mindre trovärdigt, säger Maria Demker.

Hon tror dock inte att de senaste dagarnas rapportering kring Juholt kommer att få några långsiktiga politiska effekter.

– Det är inte aktuellt för Juholt att avgå. För det krävs det mer än så här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.