Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Påven: Kyrkan har sargats av synd

Katolska kyrkan har "sargats av synd", sade påven Benedictus i samband med att han på lördagen reste på sin första utlandsresa sedan de katolska övergreppsskandalerna briserade på allvar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Resan gick till Malta, där vart tredje barn under 16 går i katolsk skola och där 90 procent av befolkningen är katolsk. Fall av sexuella övergrepp mot barn har också rapporterats från ön i Medelhavet.

- Malta älskar Kristus som älskar sin kyrka som är hans kropp, även om denna kropp är sargad av våra synder, sade påven med tydlig hänvisning till pedofilövergreppen.

Men inte en enda gång nämnde han skandalerna rent ut och inte använde han ordet "övergrepp" direkt. Vatikanens talesman Fredrico Lombardi bekräftade dock att påven syftat på de många fall av pedofila övergrepp av katolska präster som kommit fram i ljuset de senaste veckorna.

Påven Benedictus har fått kritik för att han undvikit att tala öppet om övergreppen och att den katolska kyrkan tidigare valt att mörklägga skandalerna - och därmed i praktiken skyddat förövarna.

Förra månaden skrev påven dock ett brev till offren i en av de hårdast drabbade kyrkorna, den irländska.

"Ni har fått lida fruktansvärt och jag är uppriktigt ledsen. Jag vet att inget av det ni utsatts för kan göras ogjort", skrev påven i brevet, som dock kritiserades hårt av olika organisationer som företräder offren, bland annat eftersom det ansågs sakna en "ny vision inom ledarskapet i den katolska kyrkan".