Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

På marsch för klimatet genom Göteborg

Runt fyra tusen personer deltog i klimatmarschen från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen under söndagseftermiddagen.

Under en skylt med texten "Flygskatt ja tack" går Ingrid Kron uppför Avenyn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag har två små barn. Jag vill att de ska ha en framtid och en bra planet att leva på. Klarar vi inte tvågradersmålet är chansen inte så stor att de får det, säger Ingrid Kron, som är med i Naturskyddsförenings klimatgrupp.

Ljudet av trummor dånar över innerstaden. Längst fram i marschen två polishästar och en lång dansande figur med den franska flaggans färger i hatten.

Läs också: Bred samling för klimatet

Som för att påminna om klimatförändringarnas konsekvenser ligger stormen Gorm och lurar. Men regnet håller sig borta och gatan fylls med dansande glada – och beslutsamma människor som skanderar: " Vad ska vi göra? Rädda klimatet".

Hana Begiovic läser globala studier vid Göteborgs universitet och marscherar tillsammans med en grupp andra studenter. Hon säger att hon är här för att det känns viktigt att skicka en signal till makthavarna som träffas i Paris.

- Jag hoppas att de ser att människor över hela världen sätter press på dem. Jag hoppas att mötet ger resultat. Att det leder till en förändring.

Under helgen har det marscherats för klimatet på omkring 2 000 platser i 170 länder. Precis som i Göteborg har stora skaror gått ut på gatorna för att manifestera att klimatmötet i Paris inte får bli samma fiasko som det förra i Köpenhamn för sex år sedan. 

Flera föreningar – bland andra Naturskyddsföreningen, Jordens vänner, Greenpeace, Svenska kyrkan och ett antal studentorganisationer – stod bakom marschen i Göteborg, som enligt polisens insatschef lockade 4 000 personer.

En stor bredd syntes både bland deltagarna och de paroller de marscherade under: Fossilfritt 2030, Bevara träden, Ta ansvar – gå före, Nej till mera regn i Borås.
Och Save our snow.

- Vi är några skid- och brädåkare som vill lyfta klimatfrågan, säger Sara West.

För trots att den globala uppvärmningen är ett väldigt konkret hot mot skidsporten gör branschen inte mycket för att ta klimatansvar, säger Karin Agestam som också är med i organisationen.

- Det finns mycket mer att göra. Som till exempel att påverka människor att inte ta flyget till skidsemestern.

Framme på Götaplatsen spelar deltagarna in en appell till statsminister Stefan Löfven, med budskapet "vi är redo att ställa om till en hållbar framtid – nu väntar vi på att ni som är ledare ska ta ert ansvar."

Senast den 11 december vet vi om världens ledare lyssnat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.