Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Karl-Erik Nilsson är den nye starke mannen i svensk fotboll.

"På gränsen till terroristattack"

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson skräder inte med orden. – Det här är ett nidingsdåd, på gränsen till en terroristattack, säger han.

Dagen efter skandalen på Tele2 Arena, där ett 50-tal Hammarbysupportrar tog sig in på övre etage och därifrån kastade stolar, ”bangers” och mynt ner mot Gais läktarsektion, kommenterar svensk fotbolls högste bas händelsen för första gången:

– För det första blir man bedrövad, förbannad och ledsen när sådant här inträffar, där få … nej, alldeles för många förstör för alla andra åskådare. Jag tänker på de som gått dit för att få en härlig upplevelse, några kanske för allra första gången och så händer detta. Det är ett minne de drar med sig. Det skapar negativa bilder.

Karl-Erik Nilsson satt själv på ett plan på väg hem från Kroatien efter ett möte med Uefas 54 medlemsländer på torsdagskvällen och var inte på plats på Tele2 Arena.

Vad kunde man gjort för att undvika händelsen?

– Det är oerhört svårt att svåra på, när man är perifer. Jag är övertygad om att det som alltid gjorts ett förberedande arbete i klubben och på arenan. Exakt vad som kunde ha gjorts mer och annorlunda får man titta på. Det här är ett nidingsdåd, på gränsen till en terroristattack. Oerhört beklämmande.

Vad är en rimlig påföljd?

– Domaren och matchdelegaten får i sina rapporter redogöra för vad som skett och lämna över det till disciplinnämnden. Sedan höra de inblandade enligt gängse regler. Jag uttalar mig aldrig om rimligheter i påföljder. Det är disciplinnämndens sak. De kan jämföra tidigare händelser, de skall få arbeta med frågan.

När kommer deras utlåtande?

– Det tar säkert någon dryg vecka. Vi skall göra allt vi kan tillsammans för att slippa händelser som denna igen. Det skadar vår idrott något oerhört.

På vilket sätt?

– Det blir fokus på det som inte rör sporten. Det blir negativt kortsiktigt, men även långsiktigt. Jag tänker på nästa generations fotbollsspelare som skall välja vår idrott och att vi vill ha långsiktiga relationer med våra samarbetspartners.

Vilket är Svenska Fotbollförbundets ansvar?

– Som förbund har du inget ansvar. Huvudansvaret ligger hos de enskilda människorna och naturligtvis arrangören, där vi kan vara med och stötta och försöka påverka myndigheten. Vi har 3900 föreningar i svensk fotboll, som tur är är detta oerhört ovanligt.

Var sätter du in den här händelsen på skalan över mörka arrangemang?

– Varje händelse är unik i sitt slag för de som har varit närvarande. Det här är en av några stycken riktigt tråkiga händelser.

Hur har ni agerat sedan händelsen?

– I dag har vi samtalat och fört diskussioner med ordföranden och generalsekreteraren i Svensk elitfotboll. Vi kommer gå ut med ett skarpt uttalande.

Och själva återupptagandet av matchen, hur ser du på det?

– 2011 hade vi tre matcher i allsvenskan som avbröts. Efter det togs ett beslut att fullfölja matcher i den mån det går. I varje enskilt fall är det domaren i samråd med säkerhetspersonal, polis och matchdelegat som fattar beslutet. I det här fallet har domaren uppenbarligen gjort bedömningen att återuppta matchen.

Var det rätt?

– Jag uttalar mig inte om det. Det är domarens sak att avgöra.

Hur går svensk fotboll vidare nu?

– Tack och lov kommer det nya matcher redan i dag och i morgon. Nya positiva upplevelser. Vi får inte stoppa huvudet i sanden utan precis som Hammarby gör göra allt för att identifiera de skyldiga och bestraffa. De måste få kännbara straff. Det här är en brottslig handling.

Mest läst