Pälsaktivister möter motstånd

ANNONS
|

Åtta demonstranter var på plats på Södra Hamngatan strax innan klockan fyra. Inom några minuter fick de sällskap av två polisbilar och två piketer. Kampanjen ”Ett pälsfritt Göteborg” har pågått sedan januari.

Demonstranterna ombads snart att lämna trottoaren eftersom de störde den allmänna ordningen och hindrade gångtrafikanterna. Polisen anvisade dem till en plats på andra sidan gatan vid en uteservering.

– Vi demonstrerar mot pälsindustrin, inte mot en Kinarestaurang, säger Richard Klinsmeister besviket. Han är talesperson för Djurrättsalliansen.

Efter en stund gick djurrättsaktivisterna vidare till en annan butik på Kungsgatan för att få dem att skriva på en pälsfri policy, något som Andreassons ägare har vägrat göra.

ANNONS

Polisen JO-anmäls

Djurrättsalliansen säger sig enbart använda demokratiska metoder och har upprepade gånger JO-anmält polisen. Men det finns en anledning till att polisen ser allvarligt på deras demonstration. De sju butiker som pekas ut i kampanjen har utsatts för skadegörelser och hot av Djurens Befrielsefront – ett hemligt nätverk som årligen utför en rad aktioner mot pälsbranschen, kött- och läkemedelsindustrin.

– Sedan Djurrättsalliansen startade sin lokalgrupp i mitten av december upplever jag att det har blivit ett hårdare klimat och det har flyttat hit individer som är mer radikala, säger Fredrik Dahlgren, chef för dialogpolisen i Västra Götaland.

Flera butiksägare känner sig hotade

GP har talat med ägarna till en rad av de drabbade butikerna. Flera känner sig hotade och vill inte bli intervjuade. Hittills har tre av sju skrivit på avtalet om en pälsfri policy.

En anonym butiksägare säger.

– Personer som bara går förbi registrerar kanske inte demonstranterna, men våra kunder vågar inte handla. Det viktiga med den här frågan är att en liten grupp människor inte ska få bestämma vad andra ska göra genom att trakassera och skrämma folk.

ANNONS

Butiksägarna känner sig också missnöjda med polisens agerande.

– Jag förstår dem, säger Fredrik Dahlgren på polisen.

– Först blev vi tagna på sängen. Nu har vi insett allvaret och det pågår en förundersökning. Utredarna tar tag i det här med kraft.

Andreassons ägare har fått sitt hem vandaliserat ett flertal gånger. Djurens Befrielsefront skryter på sin hemsida med hur de har kastat in stenar genom butiksägarens fönster och ”färgbombat” huset.

– Tyvärr har Djurrättsalliansen fått sota för skadegörelsen och nu har vi fått polisen efter oss, säger Richard Klinsmeister.

– Vad andra gör kan vi varken stå för eller försvara. Men vi stöder Djurens Befrielsefront moraliskt eftersom deras verksamhet går ut på att rädda liv.

Han har svårt att känna några sympatier för ägaren till Andreassons.

– Ja, han mår dåligt, men det kan ställas mot de 1,2 miljoner minkar som dödas varje år i Sverige. Vi är ganska ointresserade av hur han mår.

”Päls bara början”

De butiksägare som GP har talat med tycker också att det är märkligt att de drabbas medan affärer som säljer skinn inte gör det. Enligt Richard Klinsmeister är kampanjen för ett pälsfritt Göteborg bara början.

ANNONS

– Vi är också emot skinn, men det här är ett mål som vi kan nå och en aktuell valfråga. Det finns få pälsbutiker. Skinnindustrin är enorm. När butikerna har slutat sälja päls fortsätter vi med nästa fråga. Vårt slutgiltiga mål är att alla svenskar ska bli veganer.

Djurrättsalliansen bildades i Stockholm 2005 och har 1 000 medlemmar. Rörelsen fick ett stort uppsving i och med sitt avslöjande av missförhållanden i grisbranschen i november förra året. Lokalgruppen i Göteborg har ett 60-tal medlemmar och grundades i vintras.

I dag säljer ett tiotal svenska butiker pälsar. Ett större antal butiker säljer däremot produkter med pälsdetaljer.

Protester från aktivistgrupper har bidragit till den enorma nedgång i branschen som började redan på 80-talet, men en rad faktorer har spelat in. Det finns få utbildade körsnärer och branschen kan inte konkurrera med utländska priser. Dessutom har förändringar i modet och mildare vintrar påverkat efterfrågan.

Den inhemska produktionen består till största del av minkpälsar. Sverige har cirka 80 minkfarmar, hälften återfinns på Listerlandet i Blekinge. Som mest har det funnits 1500 farmar i Sverige.

Kina och Ryssland är de största länderna i pälsbranschen, både som marknader och när det gäller produktion. Djurhållningen är ofta direkt bristfällig och djur flås ibland levande.

Oppositionen vill förbjuda pälsfarmning i Sverige om de vinner valet, det kan leda till en ökad import från Ryssland och Kina.

ANNONS