Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Valfunktionärer i staden Wolfenschiessen tömmer urnorna för rösträkning.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Oväntat resultat i schweiziskt val

  Det gick sämre än väntat för extremhögerpartiet SVP i det schweiziska valet.

  Inför valet var den stora frågan om Schweiziska folkpartiet (SVP) som första parti på över 90 år skulle komma över den magiska 30 procent-gränsen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Stödet för den schweiziska extremhögern är ganska oförändrat enligt resultaten i parlamentsvalet. Tvärtemot opinionsmätningarna backade SVP (Schweizerische Volkspartei), och tappar åtta mandat i underhuset, nationalrådet.

  Utbrytarpartiet BDP (Bürgerlich-Demokratische Partei) kapar å andra sidan åt sig nio mandat.

  SVP förblir nationalrådets största parti, med 54 av de 200 mandaten. Socialdemokraterna (SP) behåller en stabil andraplats, plus ett mandat till 44.

  Resultatet väntas dock inte leda till någon större förändring i landets politik, där alla fyra största partier finns representerade i regeringen.

  Stark valuta

  Till skillnad från många andra europeiska länder går Schweiz ekonomi som tåget – i alla fall på pappret. Arbetslösheten är låga 2,8 procent och budgeten är i balans. Problemet är att landets valuta är så högt värderad att exporten minskat kraftigt, och schweizarna ser oroligt på vad som händer i övriga EU.

  SVP har inför valet spelat hårt på den oron. I en aggressiv kampanj varnas för att invandrare "stjäl våra jobb", och valaffischerna har haft budskapet "stoppa massinvandringen" med stora bokstäver, illustrerat med bilder av hotfulla svarta skor som kliver på en schweizisk flagga.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.