Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Tahrirtorget.jpg

Oväntat besked från Mubarak

Egyptens president Mubarak sitter kvar men lämnar över viss makt till vicepresident Suleiman, säger han i tv.

Den enorma massan på Tahrirtorget är vansinnig - den hade väntat hans avgång.

Trots tiotusentals närvarande var Tahrir-torget knäpptyst under Mubaraks tal. Men när presidenten var klar utbröt stor ilska och besvikelse.

- Försvinn, försvinn, försvinn! skanderade folkmassan enligt TT:s utsände.

Också Muhammed el-Beltagy, universitetslärare, var missnöjd:

- Jag är väldigt arg, det är en stor besvikelse. Det är inte ens nära minimikraven, säger han.

- Jag är rädd att denna ädla revolution kan ta en negativ vändning. Den växande ilskan blir mycket svår att hantera, fortsätter el-Beltagy.

Det sades i folkmassan att demonstranterna ska tåga till Mubaraks presidentpalats efter fredagsbönen.

- Folkets vilja kommer att segra, frågan är till vilket pris, säger el-Beltagy.

Ilskna demonstranter viftar med sina skor i upprördhet över att Mubarak inte gav efter för avgångskraven.

- Folk hade förväntat sig mer. Nu verkar det bara vara en fråga om envishet och stolthet. Det var en besvikelse, för att uttrycka sig milt, säger Wael Nawara, generalsekreterare i oppositionspartiet al-Ghad, till TT om Mubaraks tal.

TT: Tror du demonstrationerna kommer att fortsätta?

- Det verkar så. Ja, jag tror det, säger Nawara.

Hosni Mubarak bad i sitt tal till nationen om ursäkt till offren för den senaste tidens oroligheter. Han sade sig vara övertygad om att de ungdomar som varit inblandade i de regimkritiska demonstrationerna har goda intentioner.

Mubarak bekräftade också vad han sade i förra veckan: att han inte ställer upp till omval. Han sade också att han inte låter sig styras av påtryckningar från utlandet.

I talet utlovade president Mubarak konstitutionella reformer. Fem artiklar i konstitutionen ska ändras och en sjätte ska helt strykas.

Enligt TT:s utsände i Kairo finns hundratusentals människor på Tahrir-torget och mängder fortsätter att strömma till. Demonstranterna slog på trummor och skanderade: "Frihet!" i väntan på talet.

I ett uttalande från den egyptiska armén i dag hette det att den ska vidta "nödvändiga åtgärder för att skydda nationen och stötta de legitima kraven från dess folk".

USA:s president Barack Obama deklarerade, före talet, att världen ser på medan historia skrivs i Egypten.

- Vi vill att alla egyptier ska veta att USA kommer att fortsätta göra allting vi kan för att stödja en ordnad och genuin övergång till demokrati, sade Obama.

Från Washington kom ett besked efter Mubaraks tal om att president Barack Obama kommer att hålla ett möte med det nationella säkerhetsrådet, rapporterar AFP.

Stämningen bland egyptiska twittrare var till en början optimistisk och positiv under torsdagen. Från Google-chefen Wael Ghonims, grundare till en för upproret viktig Facebook-grupp, kom först beskedet att "Uppdraget var slutfört" och modiga egyptier tackades, innan han manade till stopp för spekulation.

Den framstående bloggaren "Sandmonkey" skrev att folket på Tahrir-torget var "Galet muntert", skriver Reuters.

Men stämningen blev mer tryckt när Mubaraks tal närmade sig, och en oro spreds.
När Mubarak talat exploderade Twitter av upprörda och arga röster. Mycket kritik riktades mot Wael Ghonim som många menade tagit ut segern i förskott, något många trott på. Enskilda röster frågade sig om Google-chefens konto, som följs av över 44 000 personer kapats.

Bassem Samir, nätaktivist och tidigare aktiv i oppositionspartierna al-Ghad och Wafd, tror att de närmaste dagarna kan bli avgörande.

– Reaktionerna från USA och EU kommer att vara mycket viktiga, säger Samir.

Han tycker att presidentens tal var intelligent och spelade på nationell stolthet och värdighet samt på Mubaraks långa arbete i Egyptens tjänst.
Samir är osäker också på hur de flesta egyptier uppfattat talet, och om lika många kommer att söka sig till Tahrir-torget de närmaste dagarna.

– De flesta egyptier litar inte på Mubarak. Och i talet gav han inte folk vad de vill ha. Eller han gav snarare en mindre del, men helt på sina egna villkor, säger Samir.

Amal Sharaf, medietalesperson för 6 april-rörelsen, säger till TT att reaktionerna på Tahrir-torget är dramatiska och kallar läget "hemskt".

– Folk talar om att gå mot Mubaraks palats, de säger att han måste bort.

Amal Sharaf säger att 6 april-rörelsen helt hade väntat sig att Mubarak skulle avgå, något hon säger att både medier och folk i samtal med dem hade uppgett. Hon säger också att det varit bråk under dagen mellan militär och myndigheter.

– Det var bråk i dag mellan armén och andra. Armén ville inte att han skulle hålla talet.

Amal Sharaf uppger att hon tror att armén efter talet vänder sig mot Mubarak.
– Självklart, det kommer att vända armén mot honom. De flesta är med oss och ett antal officerare deltog i våra demonstrationer i dag.

Egyptens vice premiärminister Omar Suleiman uppmanade i ett tal i tv demonstranterna på Tahrirtorget att gå hem eller tillbaka till sina arbeten, kort efter det att Mubarak hållit sitt tal och lämnat över en del befogenheter till honom.

Suleiman sade vidare att han ska göra allt som är möjligt för att säkra en fredlig maktövergång och uppnå folkets krav, via en dialog som börjat enligt en överenskommen färdplan, rapporterar Reuters.

Efter Mubaraks tal strömmade folk ut från Tahrir-torget i uppgiven besvikelse.

– Han hör inte, han hör inte. Han lever ensam i en fantasivärld. varje gång han talar blir vi bara mer arga. Han spelar spel med oss, säger tandläkaren Yassir el-Hawari.

– Vi tänker inte ta till våld. Men vi vet inte hur regeringen kommer att agera nu, fortsätter han.

Men inte alla lämnade torget efter Mubaraks tal.

– Denne man är galen, säger datateknikern Amr el-Saher.

– Jag tänker stanna här i natt, och säga till alla jag känner att komma hit i morgon, fortsätter han.

419608.jpg
Mest läst