Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Ottomania

Familjärt

Familjärt

Ottomania

Aschebergsgatan 23 Tel: 031-20 40 00031-20 40 00

Öppet: mån–tors 16–23, fre 16–01, lör 14–01 och sön 14–23

ottomania.se

De stora reseströmmarna till Turkiets badorter och direktflyg till Istanbul har gett många svenskar möjligheten att upptäcka att det finns mer än kebab i det turkiska köket. De populära tv-programmen Pluras kök liksom Sveriges mästerkock, som sändes nyligen, var på plats i Istanbul och lagade inhemskt inspirerade rätter. Och för den som uppskattar turkisk mat med grillat, grönsaker och dolmar finns det flera krogar att välja på i Göteborg.

Vi får ett varmt välkomnande på Ottomania och ytterkläderna hängs upp snabbt av hovmästaren, utan extra avgift. Med ett glas Ronar cava (79 kr) på bordet tar vi oss an menyn.

Ottomanias läge med panoramafönster ut mot universitetsparken och Vasakyrkan ger en vacker utsikt. Vi befinner oss i en värld där brokiga medaljongtapeter, sammet och snirklande takmålningar är en självklarhet. Till skillnad mot restauranger i Turkiet, där lysrör i taket ofta ger en kall inramning, ger här kristallkronorna en softad belysning.

Till förrätt delar vi på kockens val av 13 varma och kalla smårätter (169 kr). Mezetallriken består bland annat av sex olika röror, varav den röda salsan smakar mest. Det är enkelt och helt utan finess. Servitrisens rekommendation av dryck till förrättstallriken lämnar också en del att önska.

"Vin, öl eller cider passar bra", säger hon glatt när vi ber om vägledning.

Vi gör egna val och testar den enda turkiska ölsorten från menyn, Efes (69 kr) och ett glas vitt vin (finns två sorter på glas att välja bland), Cono sur viognier (74 kr). Det fruktiga och torra vinet serveras lagom kallt och serveras en stund in i förrätten.

Till huvudrätt blir det lammracks med friterad potatis (192 kr) för den ena av oss och havets kvartett med tomatpilaffris (219 kr) för den andra. Lammbitarna är okej stekta, trots att vi inte fått frågan hur vi vill ha dem. Det röda sydafrikanska vinet Boschendal 1685 (94 kr), som vi valt på egen hand, passar med bäriga toner bra till det grillade köttet. På vår andra tallrik smakar fisken, jätteräkorna och bläckfisken också okej, dock med för lite sälta för att passa vår smak. Rätten lyfts av de stora musslorna och det krämiga riset. Uppläggningen av de båda rätterna är återigen enkel, utan att väcka uppmärksamhet.

Som avslut avstår vi från den traditionella baklavan och väljer i stället chikolata silalese och ning avstår vi från den traditionella baklavan och väljer i stället chikolata silalese och dondurma pay (76 kr per rätt). Chokladfondanten är kvällens höjdpunkt och serveras rykande varm. När skeden skär igenom den hårda kanten rinner innehållet ut perfekt på tallriken. Smaken är sträv, utan att vara bitter och precis så osötad som vi vill ha den. Kombinationen med den ugnsheta fondanten och den kalla vaniljglassen är perfekt, men de isiga bitarna i glasskulan hade vi gärna sluppit. Dessertvinet Tesauro (96 kr) är en av två valmöjligheter, vars toner av mörka bär gifter sig okej med chokladsmaken. Glassbakelsen med choklad- och vaniljsmak är fortfarande för frusen när den serveras. Efter en dryg kvart har den mjuknat och då känns de goda smakerna på riktigt.

Det som inte varit bra under kvällen är serveringspersonalen. De är samtliga både oerfarna och ouppmärksamma. Vi får exempelvis be extra om påfyllning av vatten och fråga flera gånger efter notan.

Ottomania har ett brett utbud av traditionella rätter på en basnivå och till humana priser, men kryddningarna, smakkombinationerna och garneringarna lyfter inte.

Allra bäst: Läget och lokalen. Chokladfondanten.

Kan bli bättre: Servicen och mer erfaren personal. Fler innovativa rätter och utmanande smaker.

Maten: Stort utbud av grillat kött med betoning på lamm samt några fiskrätter.

Drycken: Mycket begränsat vin på glas. Ett turkiskt öl, resten standard.

Prisnivå: 2

Vegetariskt: Många olika smårätter och en varmrätt.

Stämning: Uppsluppen och lättsam.

Tillgänglighet: Trappor både ute och inne.

Ljudnivå: Högt sorl gör det svårt att höra varandra – trots litet bord.

Uteätarnas nota för två: 1 223 kr för två glas cava, en mezetallrik, en öl, två glas vin, två varmrätter, två desserter och ett glas dessertvin.

Mat 13/20

Service 2/5

TOTALT 15

Mest läst